ØKOLOGISK BURGER MED GRØNT OG GUACAMOLE
TIL 4 PERSONER
Gør en grillpande klar eller tænd grillen.
Kartoffelsticks
Skrub kartoflerne, dup dem tørre med køkkenrulle og skær dem ud i stave.
Bland i en foliebakke olie med paprika og kom kartoflerne i. Brug evt. røget paprika, hvis du har. Vend godt rundt, så krydderolien bliver jævnt fordelt. Drys med lidt salt efter smag.
Stil foliebakken midt på grillen og steg kartoflerne møre, ca. 30 minutter, alt efter grillens varme. Hvis du har en kuglegrill kan du forkorte stegetiden ved at lægge låget på. Vend rundt undervejs, så kartoflerne brunes ensartet. Vær opmærksom på, at de ikke får for høj varme, så de brankes.
Bønnepuré
Si væden fra bønnerne og purer dem med creme fraiche og hvidløgsfed til en blød og cremet masse.
Smag puréen til med citronsaft, spidskommen, lidt salt og peber.
Guacamole
Halver avokado og fjern stenene. Skrab kødet ud af skallen med en ske og kom det i en røreskål.
Hak hvidløgsfed groft og blend det med avokado, creme fraiche og citronsaft til en creme, f.eks. med en kartoffelmoser eller stavblender.
Hak rødløget fint. Skær tomaterne i små tern. Vend rødløg og tomat i avokadocremen og smag til med cayennepeber og salt, evt. lidt mere citronsaft.
Grønsagsfyld
Skrub gulerødderne rene og rens dem. "Skræl" dem i lange spåner med en kartoffelskræller - fra yderst til inderst.
Skyl salatbladene og lad det dryppe godt af - brug evt. en salatslynge.
Skyl auberginen og skær den i 4-6 skiver på langs, ca. 1½ cm tykke.
Skyl squash og skær den i 8 skiver på skrå, ca. 1½ cm tykke.
Pil løg og skær det i 2 cm tykke skiver, tværs igennem lagene. Du skal mindst have 4 skiver, da de i dagens anledning udgør burgerbøffen.
Pensl aubergine, squash og løg med olie, drys med lidt salt, og grill dem møre og gyldne, gerne ved indirekte varme.
Lun brødet i sidste øjeblik.
Halver bollerne og saml burgeren ved at lægge en skefuld bønnepuré på bunden. Derpå salat, 1 skive grillet aubergine, 2 skiver grillet squash og 1 skive grillet løg. Top op med gulerod og en lille skefuld bønnepuré. Låg på - værsgo! Spis kartoffelsticks og guacamole til.
Vidste du at...
Når du vælger økologiske grøntsager, sparer du dig selv og familien for rester af syntetiske pesticider.
Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Økologisk Landsforening.
INGREDIENSER
Kartoffelsticks
1 kg øko kartofler
2 spsk. øko olivenolie
½ - 1 spsk. øko paprika, evt. røget
havsalt
1 foliebakke
Bønnepuré
1 dåse øko hvide bønner i saltlage, f.eks. butterbeans
2 fed øko hvidløg
¾ dl øko creme fraiche 9%
1 spsk. øko citronsaft
2 tsk. øko stødt spidskommen
nip salt
Friskkværnet peber
Guacamole
3 øko avokado
3 fed øko hvidløg
1 ½ dl øko creme fraiche 9%
4 spsk. øko citronsaft
50g øko rødløg
1 øko tomat
1½ tsk. øko cayennepeber
Salt
Grøntsagsfyld
2 øko gulerødder
2 øko hjertesalathoveder, eller anden salat
1 øko aubergine
1 øko squash
2 store øko løg
4 spsk. øko olie
salt
Tilbehør
4 grove øko burgerboller