BÆREDYGTIG BURGER
I Uffe Truelsens planteglade burger er der skruet helt ned for kødet, op for velsmagen og for dansk øko-grønt i sæson. Lav burgeren helt fra bunden - opskriften matcher råvaresæsonen fra sen-september til sidst på vinteren.
”Pas på! Burgeren er vanedannende og giver stor risiko for fedtede fingre og glade gumlelyde.”
- Uffe Truelsen, Køkkenkultur
Opskriften er først bragt i Magasinet ØKOLOGISK nr. 57.
OPSKRIFTEN GIVER 8 BURGERE
MALTBURGER-BOLLER
Rør gæren ud i vandet, og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Ælt dejen i en røremaskine eller i hånden til den er ensartet og smidig. Dejen bliver bedst, hvis den får lov til at hæve koldt i et køleskab natten over. Hvis der ikke er tid til det, kan der bruges lunkent vand, og dejen kan hæve på køkkenbordet i en times tid inden formningen. Bollerne formes hurtigst ved, at du ruller dejen til en pølse på cirka otte cm i diameter og skærer 8 skiver/boller af. Tryk bollen let ned i groft majsmel, og flyt den over på en bageplade. Når bagepladen er fyldt: Kom lidt vand på fingrene, og tryk dine burgerboller flade – max en centimeter høje. Burgerbollerne skal mindst hæve til dobbelt størrelse ved stuetemperatur. Bollerne bages ved 200 grader i ca. 10 minutter.
BARBECUESAUCE
Alle ingredienser kommes i en skål, og så skal der røres rundt. Det kan være en god ide at lade saucen trække i et par minutter – så er smagen nemmere at stole på.
KRYDDER-MAYO
Riv dit rødløg fint, og dyp det revne løg lynhurtigt i kogende vand eller hæld kogende vand over. Lad løget dryppe af i en sigte. Vend herefter mayonaisen sammen med estragon og løg, og lad din mayo trække et par minutter. Smag derefter til med eddike, salt og peber og måske mere estragon.
RODFRUGTFRITTER
Skær rodfrugterne ud i stave i samme længde som burgerbollen. Vend rodfrugterne sammen med olie, salt og peber. Hvis du har rødbeder med i dit mix, skal du vende dem med olie og krydderier i en beholder for sig. Rodfrugterne fordeles i ét lag i en gastrobakke. Hvis du har rødbeder med, placeres disse øverst, når du ikke skal røre mere rundt i rodfrugterne. Drys majsmel ud over rodfrugterne i et fint lag. Bag rodfrugterne i cirka 30 minutter på 210 grader, indtil dine fritter er møre og sprøde i kanterne.
KÅLSLAW
Kom olie, sennep, citronsaft og -skal op i en skål, rør det sammen, og smag til med salt og peber. Riv gulerod (fx på et rivejern), og snit alle kåltyper så fint som muligt. Kom kål og gulerod i en beholder sammen med dressingen. Vend godt rundt. Lad kålslawen stå et par minutter, og smag til med de krydderier, du tænker, der mangler.
Vidste du, at...
Når du vælger økologiske grøntsager, sparer du dig selv og familien for rester af pesticider.
INGREDIENSER
Maltburger-boller
240 ml koldt vand
20 g surdej eller kærnemælk
425 g hvedemel
25 g halvsigtemel
2 tsk. mørkt maltmel
10 g gær
1 tsk. sukker
20 g blødt smør eller rapsolie
1 tsk. salt
Groft majsmel
Barbecuesauce
200 g tomatketchup
1 spsk. brun farin
1 spsk. hakkede cornichoner
1 tsk. tørrede dildspidser
1 tsk. hvidløgspulver
1 tsk. løgpulver
1 tsk. salt + ½ tsk. peber
½ tsk. røget paprika
3 stænk tabasco
Krydder-mel
2 dl mayonnaise (helst hjemmelavet)
20 g rødløg
1 spsk. estragon
Hvidvinseddike
Salt og peber
Rodfrugtfritter
800 g blandede rodfrugter, fx rødbede, selleri, gulerod og pastinak
Olie til at vende rodfrugterne i
Groft majsmel eller polentamel til at drysse med
Kålslaw
50 g gulerod
200 g hvidkål eller spidskål
50 g grønkål eller palmekål
1 spsk. smagsneutral olie
1 spsk. dijonsennep
1-2 tsk. lys sirup – eller rørsukker
1-2 spsk. citronsaft + lidt citronskal
Trin 1: Kom krydder-mayo på underbollen og barbecuesauce på låget som vist her.
Trin 3: Fordel 5-6 rodfrugtfritter oven på kålslawen. De kan stables som vist her.
Trin 2: Læg en klat kålslaw på underbollen, og fordel den. Igen: Ikke helt ud til kanten.
Trin 4: Læg låget øverst, og pres indholdet let sammen. Grib fat som en ørn, gab højt og bid til bolle!