10 der gør en forskel

Her kan du se de 10 fødevarer, som indeholder flest rester af syntetiske sprøjtegifte.


Æbler

Vi danskere elsker æbler. Vi lægger æbler på frugtfadet i køkkenet, giver ungerne dem med i skole og spiser dem på jobbet. Vi putter æbler i salater, gryderetter, presser most, koger grød og bager tærter. Faktisk spiser danskerne knap 100 mio. kilo æbler om året!

Fordi vi spiser så mange æbler, står æbler alene for 15% af de sprøjtegifte, vi danskere indtager. Vil du undgå syntetiske sprøjtegifte, er det sikreste at vælge de økologiske æbler.

I 2022 fandt DTU Fødevareinstituttet sprøjtegifte i 55 % af de danske ikke-økologiske æbler og 92 % af de udenlandske ikke-økologiske æbler. Der blev fundet sprøjtegifte i 0 % af de økologiske æbler.

Aeble

Salat

Går du op i en grøn og varieret kost, er det svært at komme uden om salaten. Særligt i sommerhalvåret, hvor det er sæson for de lækre grønne blade.

DTU Fødevareinstituttet fandt i 2022 sprøjtegifte i 7 % af den danske ikke-økologiske salat og i 47 % af den udenlandske ikke-økologiske salat. Der blev fundet sprøjtegifte i 0 % af den økologiske salat.

Salat

Tomater

Ved den seneste kontrol i 2022 fandt DTU Fødevareinstituttet sprøjtegifte i 0 % af de danske ikke-økologiske tomater og i 63 % af de udenlandske ikke-økologiske tomater.

Fødevareinstituttet fandt i 2022 rester af Azadirachtin på 1 økologisk tomat. Azadirachtin er udtræk af neem træet, og er et af de få naturlige pesticider, som må anvendes i den økologiske produktion til bekæmpelse af insekter.

Husk at du også kan få både ketchuppen og dåsetomaterne i en økologisk variant.

Tomat

Hvedemel

Det er ikke kun i frugt og grønt, at man finder sprøjtegifte. Faktisk er hvedemel nummer 4 på listen over de fødevarer, som vi danskere får flest sprøjtegifte fra.

I 2022 fandt DTU Fødevareinstituttet sprøjtegifte i 14 % af prøverne af dansk ikke-økologisk hvedemel og i 20 % af prøverne af udenlandsk ikke-økologisk hvedemel. Der blev ikke fundet sprøjtegifte i prøverne af økologisk hvedemel.

Da mel indgår i et hav af forskellige fødevarer, som vi spiser mange af, er det derfor ikke ligegyldigt, hvilken mel du vælger. Hvedemel er fx hovedingrediens i lyst brød og de fleste kager, men der er også en del hvedemel i rugbrød. Desuden er der hvedemel i alt fra pasta til færdige supper og saucer.

Hvedemel

Kartofler

Vi danskere elsker kartofler og mange husker tydeligt knoldfrugten helt tilbage fra deres barndom. Faktisk kan man nok godt sige, at den er en del af vores kulturarv – uden at tage munden for fuld.

Kartofler er sunde, og der er ingen grund til ikke at spise dem, men ifølge DTU Fødevareinstituttets kontrol i 2022 er det bedst at vælge den økologiske slags, hvis du vil spare familien for sprøjtegifte. Kontrollen viste nemlig, at 47 % af de danske ikke-økologiske kartofler og 63 % af de udenlandske ikke-økologiske kartofler indeholdt sprøjtegifte.

Fødevareinstituttet fandt i 2022 rester af pesticidet Chlorpropham på 1 økologisk kartoffel. Det er ikke tilladt at anvende Chlorpropham i den økologiske produktion, og derfor har Fødevareinstuttet iværksat en undersøgelse af sagen.

Ikke-økologiske kartofler blandt de mest sprøjtede afgrøder i Danmark. Så når du vælger økologiske kartofler, er du også med til at beskytte vores natur og grundvand mod sprøjtegifte.

Kartoffel

Agurker

Vi putter dem i børnenes madpakker, topper vores leverpostejmadder med dem og spiser dem som snack, både rå og syltede.

Agurker er en af de grøntsager, vi stort set alle kan lide og spiser i rigt mål. Men vil du undgå sprøjtegifte i maden, er agurker én af de grøntsager, der giver rigtig god mening at købe økologisk.

DTU Fødevareinstituttet fandt i 2022 sprøjtegifte i 58 % af de danske ikke-økologiske agurker og i 81 % af de udenlandske ikke-økologiske agurker. Der blev ikke fundet sprøjtegifte i de økologiske agurker.

Måske værd at have med i tankerne, næste gang du køber ind til familien?

Agurk02

Pærer

Nyd de saftige, økologiske pærer, når de er i sæson. Det er der, de er allerbedst og som regel også billigst. Når du vælger økologiske pærer, er det ikke kun dig selv, du sparer for sprøjtegifte. Du er også med til at beskytte vores natur og grundvand.

I 2022 fandt DTU Fødevareinstituttet sprøjtegifte i 28 % af de danske ikke-økologiske pærer og i hele 91 % af de udenlandske ikke-økologiske pærer.

I 2022 fandt DTU Fødevareinstituttet ingen sprøjtegifte i økologiske pærer.

Paerer

Jordbær

Vi danskere glæder os til sommerens allerførste jordbær. Jordbær er indbegrebet af sommer og sol, og de søde bær nydes i kilovis rundt omkring i det danske land.

Kort sagt, der bliver spist rigtig mange jordbær i Danmark, men vidste du, at DTU Fødevareinstituttet i 2022 fandt sprøjtegifte i 75 % af prøverne på ikke-økologiske danske jordbær og i 90 % af de ikke-økologiske udenlandske jordbær? Rester som hverken kan skylles eller skrælles væk.

Der blev ikke fundet sprøjtegifte i de økologiske jordbær.

Vil du undgå sprøjtegifte, er det sikreste derfor at kigge efter økologi-mærket næste gang, du vil forkæle dig selv eller din familie med de søde bær.

Jordbaer

Vindruer

De er små, saftige og smager skønt, men vidste du, at DTU Fødevareinstituttet ved sin seneste kontrol i 2022 fandt sprøjtegifte i 91 % af de ikke-økologiske druer?

Der må ikke anvendes syntetiske sprøjtegifte i den økologiske produktion, så hvis du vil undgå sprøjtegifte, er det sikrest at vælge de økologiske druer.

Druer

Nektariner

En sand sommerspise. De søde og saftige nektariner er ikke til at holde fingrene fra, når vinteren endelig ebber ud, og deres komme varsler om sommer og (forhåbentlig) solskin. De smager af luksus både i madpakke og salater, men vidste du, at DTU Fødevareinstituttet ved sin seneste kontrol i 2022 fandt sprøjtegifte i 85 % af de ikke-økologiske nektariner?

Der må ikke anvendes syntetiske sprøjtegifte i den økologiske produktion, så hvis du vil undgå sprøjtegifte, er det sikrest at vælge den økologiske variant.

Nektarin2

Ifølge DTU Fødevareinstituttet kan du reducere dit og familiens indtag af pesticidrester med næsten 50 % ved blot at købe 5 bestemte fødevarer i den økologiske udgave. Vil du gerne mindske jeres indtag endnu mere, kan du med yderligere 5 fødevarer i økologisk kvalitet reducere jeres indtag af pesticider med mere end 64 %.

Hvert år udkommer DTU Fødevareinstituttet med en pesticidrapport med resultaterne af deres kontrol af indholdet af pesticidrester i økologiske og ikke-økologiske fødevarer.


Luk (Esc)