10 der gør en forskel

Ifølge DTU Fødevareinstituttet kan du reducere dit og familiens indtag af pesticidrester med næsten 50 % ved blot at købe 5 bestemte fødevarer i den økologiske udgave. Vil du gerne mindske jeres indtag endnu mere, kan du med yderligere 5 fødevarer i økologisk kvalitet reducere jeres indtag af pesticider med mere end 64 %.

Hvert år udkommer DTU Fødevareinstituttet med en pesticidrapport med resultaterne af deres kontrol af indholdet af pesticidrester i økologiske og ikke-økologiske fødevarer.

Salat

Går du op i en sund og varieret kost, er det svært at komme uden om salaten. Særligt i sommerhalvåret, hvor det er sæson for de lækre grønne blade.

DTU Fødevareinstituttet fandt i 2021 pesticidrester i 67 % af den danske ikke-økologiske salat og i 25 % af den udenlandske ikke-økologiske salat.

Salat

Agurker

Vi putter dem i børnenes madpakker, topper vores leverpostejmadder med dem og spiser dem som snack, både rå og syltede.

Agurker er en af de grøntsager, vi stort set alle kan lide og spiser i rigt mål. Men vil du undgå pesticidrester i maden, er agurker én af de grøntsager, der giver rigtig god mening at købe økologisk.

DTU Fødevareinstituttet fandt i 2021 pesticidrester i 36 % af de danske ikke-økologiske agurker og i 59 % af de udenlandske ikke-økologiske agurker. Måske værd at have med i tankerne, næste gang du køber ind til familien?

Agurk02

Hvedemel

Det er ikke kun i frugt og grønt, at man finder pesticidrester. Faktisk er hvedemel den fødevare - næstefter æbler - som vi danskere får flest pesticidrester fra.

I 2021 fandt DTU Fødevareinstituttet pesticidrester i 33 % af de danske ikke-økologiske hvedemel og i 38 % af prøverne af det udenlandske ikke-økologisk hvedemel. Der blev ikke fundet pesticidrester i prøverne af økologisk hvedemel.

Da mel indgår i et hav af forskellige fødevarer, som vi spiser mange af, er det derfor ikke ligegyldigt, hvilken mel du vælger. Hvedemel er fx hovedingrediens i lyst brød og de fleste kager, men der er også en del hvedemel i rugbrød. Desuden er der hvedemel i alt fra pasta til færdige supper og saucer.

Hvedemel

Pærer

Nyd de saftige, økologiske pærer, når de er i sæson. Det er der, de er allerbedst og som regel også billigst. Når du vælger økologiske pærer, er det ikke kun dig selv, du sparer for pesticider. Du er også med til at beskytte vores natur og grundvand.

I 2021 fandt DTU Fødevareinstituttet pesticidrester i 45 % af de danske ikke-økologiske pærer og i hele 100 % af de udenlandske ikke-økologiske pærer.

I 2021 fandt DTU Fødevareinstituttet ingen pesticidrester i økologiske pærer.

Paerer

Kartofler

Vi danskere elsker kartofler og mange husker tydeligt knoldfrugten helt tilbage fra deres barndom. Faktisk kan man nok godt sige, at den er en del af vores kulturarv – uden at tage munden for fuld.

Kartofler er sunde, og der er ingen grund til ikke at spise dem, men ifølge DTU Fødevareinstituttets kontrol i 2021 er det bedst at vælge den økologiske slags, hvis du vil spare familien for pesticidrester. Kontrollen viste nemlig, at 26 % af de danske ikke-økologiske kartofler og 31 % af de udenlandske ikke-økologiske kartofler indeholdt pesticidrester. Derudover er ikke-økologiske kartofler blandt de mest sprøjtede afgrøder i Danmark. Så når du vælger økologiske kartofler, er du også med til at beskytte vores natur og grundvand mod pesticider.

Kartoffel

Vindruer

De er små, saftige og smager skønt, men vidste du, at DTU Fødevareinstituttet ved sin seneste kontrol i 2021 fandt pesticidrester i 97 % af de ikke-økologiske druer?

Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske druer. Så hvis du vil undgå pesticidrester, er det sikrest at vælge de økologiske druer.

Druer

Tomater

Ved den seneste kontrol i 2021 fandt DTU Fødevareinstituttet pesticidrester i 7 % af de danske ikke-økologiske tomater og i hele 80 % af de udenlandske ikke-økologiske tomater.

Vil du undgå pesticidrester i din mad, så er det sikreste at vælge økologisk. Og husk, at du også kan få både ketchuppen og dåsetomaterne i en økologisk variant.

Tomat

Æbler

Vi danskere elsker æbler. Vi lægger æbler på frugtfadet i køkkenet, giver ungerne dem med i skole og spiser dem på jobbet. Vi putter æbler i salater, gryderetter, presser most, koger grød og bager tærter. Faktisk spiser danskerne knap 100 mio. kilo æbler om året!

Fordi vi spiser så mange æbler, står æbler alene for 15% af de pesticider, vi danskere indtager. Vil du undgå syntetiske pesticider, er det sikreste at vælge de økologiske æbler.

I 2021 fandt DTU Fødevareinstituttet pesticidrester i 61 % af de danske ikke-økologiske æbler og 90 % af de udenlandske ikke-økologiske æbler. Der blev fundet pesticidrester i 13 % af de økologiske æbler.

Aeble

Jordbær

Vi danskere glæder os til sommerens allerførste jordbær. Jordbær er indbegrebet af sommer og sol, og de søde bær nydes i kilovis rundt omkring i det danske land.

Kort sagt, der bliver spist rigtig mange jordbær i Danmark, men vidste du, at DTU Fødevareinstituttet i 2021 fandt pesticidrester i 86 % af prøverne på ikke-økologiske danske jordbær og i 96 % af de ikke-økologiske udenlandske jordbær? Rester som hverken kan skylles eller skrælles væk. Vil du undgå pesticidrester, er det sikreste at kigge efter økologi-mærket, næste gang du vil forkæle dig selv eller din familie med de søde bær.

Jordbaer
Luk (Esc)