Hvorfor skal jeg vælge økologi?

Økologi er et naturligt valg. Når du køber økologiske fødevarer, køber du varer uden syntetiske pesticider og tilsætningsstoffer. Samtidig med at du passer på dig selv og din familie, passer du også på vores fælles miljø, drikkevandet og skaber bedre dyrevelfærd samt mere liv i og omkring markerne.

På denne side kan du læse om økologi og blive klogere på, hvad den økologiske tankegang bygger på. Der er mange gode grunde til at vælge økologi, og vi har samlet de vigtigste her.

Mad uden rester af pesticider

I samarbejde med naturen gør den økologiske landmand sig umage for, at du og din familie kan spise rene råvarer.

Du kan være sikker på, at økologiske fødevarer ikke er sprøjtet med de syntetiske pesticider. Det betyder, at den økologiske landbrugsproduktion anvender naturens egne mekanismer for at beskytte planterne mod sygdomme og angreb, men også for at beskytte dyr og planter omkring landbrugsarealerne.

Ifølge Fødevarestyrelsens pesticidrapport er der i gennemsnit rester af sprøjtegifte i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager. Ingen ved med sikkerhed, hvordan sprøjtemidler påvirker vores sundhed.

Læs mere om pesticider
Ren Madglaede Pige Med Aeble Jpg960x680

Dyrevelfærd

Dyrevelfærd er vigtigt i økologiske landbrug. Økologiske høns, køer, grise og andre husdyr har god plads at bevæge sig på, får økologisk grovfoder og har adgang til udearealer, når årstiden og dyrenes alder tillader det.

Den økologiske landmand arbejder for at forebygge sygdomme. Det handler om at øge dyrenes sundhed og robusthed ved at lade dem leve så naturligt som muligt uden at stresse dem.

Dyrevelfærd
Høj Dyrevelfærd

Ren og rig natur

Naturen i og omkring de økologiske arealer er mere varieret og har et rigere dyreliv. Det skyldes dels, at den økologiske landmand ikke gør brug af syntetiske pesticider, og at han anvender mindre gødning.

Mere end 70 danske og udenlandske videnskabelige undersøgelser viser, at økologisk landbrug har en positiv effekt på naturen. Undersøgelser viser blandt andet, at der er i gennemsnit 30 pct. flere vilde plante- og dyrearter i og omkring de økologiske marker, at jo flere år et landbrug bliver drevet økologisk, des flere sommerfugle kommer der, og at der er flere vilde bier på arealer, hvor der ikke anvendes pesticider. Bier transporterer pollen fra blomst til blomst og sørger for, at planterne bliver befrugtet.

Kilde: Danmarks Miljøundersøgelser, Journal of Applied Ecology, videnskab.dk m.fl.

Læs mere om natur og biodiversitet
Paere

Rent grundvand

Hvert år bliver der fundet rester af pesticidstoffer i grundvandet. Siden 2016 er antallet af forurenede drikkevandsboringer fordoblet.

Ved at vælge økologi er du med til at spare vores fælles vand for rester af syntetiske pesticider. Økologerne anvender naturens egne mekanismer i landbrugsproduktionen til at forebygge sygdomme og skadedyr i afgrøderne. Det gavner også de vilde planter og dyr i og omkring markerne.

Økologerne arbejder med viden og metoder, der sikrer kredsløb i balance mellem produktion og drikkevandet.

Læs mere om rent grundvand
Rent Grundvand

Færre E-numre

Fødevareindustrien i EU har generelt lov til at bruge 404 forskellige tilsætningsstoffer med E-numre.

I økologisk mad er kun 56 af disse stoffer tilladt. De 56 stoffer er udvundet af naturlige råvarer og tilladt i de øko-varer, hvor det er nødvendigt at bruge dem.

Eksempelvis må guargummi (E412) bruges til at give den rette konsistens i ketchup, salatdressinger og andre varer. Guargummi udvindes af planter.

Kilde: EU’s økologi-forordning (bilag 8).

Læs mere om E-numre
Other Grocery

Færre tilsætningsstoffer

Det er et vigtigt princip i økologisk fødevareproduktion at lave rene fødevarer med naturlig holdbarhed og farve.

Derfor er Ø-mærkede varer ikke tilsat kunstige farvestoffer og aromaer, konserverings- eller sødemidler. Reglerne for tilsætningsstoffer i økologiske varer er meget skrappere end for ikke-økologiske fødevarer.

Læs mere om tilsætningsstoffer
Uden Tilsaetningsstoffer

Naturlig vækst

Den økologiske landmand lader sine planter vokse i et naturligt tempo uden at bruge kunstgødning og syntetiske pesticider.

Økologiske grøntsager indeholder gennemsnitligt mere tørstof og mindre vand pr. kg grøntsag end ikke-økologiske. Det giver mere smag.

Fagudvalg Frugt Bær Og Grønt

Økologi er et vigtigt klimavirkemiddel

Læs mere om klima og økologi
Klima
Luk (Esc)