Oekoven

Hvorfor skal jeg vælge økologi?

Et naturligt valg

Økologi er et naturligt valg. Når du køber økologiske fødevarer, køber du rene varer uden syntetisk pesticider og tilsætningsstoffer. Samtidig med at du passer på dig selv og din familie med rene fødevarer, passer du også på vores fælles miljø, drikkevandet og skaber bedre dyrevelfærd samt mere liv i og omkring markerne.

På denne side kan du læse om økologi og blive klogere på, hvad den økologiske tankegang bygger på. Der er mange gode grunde til at vælge økologi, og vi har samlet de vigtigste her.

Viden Om Økologi Ikon Med Luft

Mad uden rester pesticider

I samarbejde med naturen gør den økologiske landmand sig umage for, at du og din familie kan spise rene råvarer.

Du kan være sikker på, at økologiske fødevarer ikke er sprøjtet med de syntetiske pesticider, som bliver brugt til at dræbe ukrudt, skadedyr og svampesygdomme i den ikke-økologiske del af landbruget.

Ifølge Fødevarestyrelsens pesticidrapport er der i gennemsnit rester af sprøjtegifte i mere end halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager. Ingen ved med sikkerhed, hvordan sprøjtemidler påvirker vores sundhed.

Læs mere om pesticider
Ren Madglaede Pige Med Aeble Jpg960x680

Dyrevelfærd

Dyrevelfærd er vigtigt i økologiske landbrug. Økologiske høns, køer, svin og andre husdyr har god plads at bevæge sig på, får økologisk grovfoder og har adgang til udearealer, når årstiden og dyrenes alder tillader det.

Den økologiske landmand arbejder for at forebygge sygdomme frem for at behandle dem. Det handler om at øge dyrenes sundhed og robusthed ved at lade dem leve så naturligt som muligt uden at stresse dem.

Læs mere om dyrevelværd
Høj Dyrevelfærd

Ren og rig natur

Naturen i og omkring de økologiske arealer er mere varieret og har et rigere dyreliv. Det skyldes dels, at den økologiske landmand ikke gør brug af syntetiske pesticider, og at han anvender mindre gødning.

Mere end 70 danske og udenlandske videnskabelige undersøgelser viser, at økologisk landbrug har en positiv effekt på naturen. Undersøgelser viser blandt andet, at der er i gennemsnit 30 pct. flere vilde plante- og dyrearter i og omkring de økologiske marker, at jo flere år et landbrug bliver drevet økologisk, des flere sommerfugle kommer der, og at der er flere vilde bier på arealer, hvor der ikke anvendes pesticider. Bier transporterer pollen fra blomst til blomst og sørger for, at planterne bliver befrugtet.

Kilde: Danmarks Miljøundersøgelser, Journal of Applied Ecology, videnskab.dk m.fl.

Læs mere om natur og biodiversitet
Paere

Rent grundvand

I Danmark er vi velsignet med helt rent vand i undergrunden, som vi blot kan pumpe op og sende ud som drikkevand i vores haner uden videre rensning.

Ved at vælge økologi er du med til at skåne vores fælles vand for rester af de giftstoffer, som bliver brugt på ikke-økologiske marker.

Den økologiske landmand låner vandet af naturen og leverer det rent tilbage – så vi også har rent grundvand i fremtiden.

Læs mere om rent grundvand
Rent Grundvand

Økologi er fri for 343 E-numre

Fødevareindustrien i EU har generelt lov til at bruge 396 forskellige tilsætningsstoffer med E-numre.

I økologisk mad er kun 53 af disse stoffer tilladt – de øvrige 343 er bandlyst. De 53 stoffer er udvundet af naturlige råvarer og tilladt i de øko-varer, hvor det er nødvendigt at bruge dem.

Eksempelvis må guargummi (E412) bruges til at give den rette konsistens i ketchup, salatdressinger og andre varer. Guargummi udvindes af planter.

Kilde: EU’s økologi-forordning (bilag 8).

Læs mere om E-numre
Other Grocery

Færre tilsætningsstoffer

Det er et vigtigt princip i økologisk fødevareproduktion at lave rene fødevarer med naturlig holdbarhed og farve.

Derfor er Ø-mærkede varer ikke sminket med kunstige farvestoffer og aromaer, konserverings- eller sødemidler. Reglerne for tilsætningsstoffer i økologiske varer er meget skrappere end for ikke-økologiske fødevarer.

Læs mere om tilsætningsstoffer
Uden Tilsaetningsstoffer

Naturlig vækst

Den økologiske landmand lader sine planter vokse i et naturligt tempo fremfor at bruge kunstgødning og syntetiske pesticider.

Økologiske grøntsager indeholder gennemsnitligt mere tørstof og mindre vand pr. kg grøntsag end ikke-økologiske. Det giver mere smag.

Læs mere om GMO
Fagudvalg Frugt Bær Og Grønt
Luk (Esc)