Sådan kan du hjælpe de vilde bier

Agerhumle Blåhat JUR

De vilde bier er truede af landbrugets pesticider samt mangel på mad og steder at bo. Alle kan være med til at hjælpe bierne, og hver eneste blomst tæller.

Bier transporterer pollen fra blomst til blomst og sørger for, at planterne bliver befrugtet, så vi kan få æbler og andre skønne spiser. Ikke mindre end 75% af verdens vigtigste fødevare-afgrøder er i et eller andet omfang afhængigt af bestøvning med dyr. Der findes rigtig mange arter af bier i Danmark og kun én af dem giver os honning. Du har helt sikkert set nogle bier i din have eller i en park.

I Danmark har vi omkring 292 forskellige bi-arter. Nogle er meget almindelige, mens andre er arter, man sjældent ser. Fælles for de vilde bier er, at man ikke behøver at være bange for dem. Mange forveksler bier med hvepse, og hvor hvepse godt kan blive lidt nærgående og gnavne, så er de vilde bier nogle fredelige dyr, der passer sig selv og blomsterne.

Læs mere om de truede vilde bier her.

Få her 4 råd til, hvordan du kan gøre noget godt for de vilde bier

Noget af det bedste, vi kan gøre for de vilde bier, er at sørge for masser af mad til dem fra de vågner i det tidlige forår, og til de går i hi ud på efteråret. Men det er ikke kun med blomster, vi kan hjælpe bierne.

Læs rådene herunder.

Køb økologisk

Du kan hjælpe de vilde bier, ved at vælge økologiske varer.

Omsorg for naturen ligger i de fire økologiske principper og de økologiske landmænd har taget de første, vigtige skridt på vejen ved bl.a. ikke at bruge syntetiske pesticider mod skadedyr, ukrudt og sygdomme. Det er en væsentlig grund til, at der er 30 pct. flere vilde planter, insekter og mikroorganismer i jord, marker og hegn på økologiske landbrug.

OL HANDLESITUATIONER 001 Foto Moment Studio (63)

Blomster i haven

Honningbier, vilde bier, sommerfugle og svirrefluer er alle bestøvere, hvilket vil sige, at de flyver fra blomst til blomst og henter nektar og pollen, som de lever af.

Hvis du gerne vil hjælpe de vilde bier, kan du så masser af blomster i din have eller i din altankasse. På den måde bidrager du til at bierne kan finde mad.

Se her hvilke bi-venlige blomster du kan så i din have.

Blomsterstribe Til Web

Lav et bi-hotel

De vilde bier mangler ikke kun mad - de har også svært ved at finde gode steder at bo. Heldigvis er der flere ting, vi kan gøre for at hjælpe bierne med at finde et godt sted at bo.

I nedenstående guides har vi vist, hvordan du nemt kan hjælpe ved at lave et redested til de hulrugende, enlige bier, der normalt finder redesteder i hule plantestængler eller billegange i træ.

Bierne lægger æg slut april-maj, så det er i denne periode, at det er mest relevant at lave et hotel.

Video: Bi-hotel af mælkekarton

Video: Bi-hotel af træstub

Pdf-guide: Bi-hotel af træstub

Pdf-guide: Bi-hotel af mælkekarton

Vejledningen er lavet med inspiration fra Vilde bier i Danmark. Læs mere om vilde bier i Danmark her: https://bieridanmark.dk/hvad-kan-du-goere

Bihotel Screen1500x800 6

Gør plads i haven

Har du et stykke jord, som du kan undvære? Nogle gange er ingenting, det bedste man kan gøre i haven.

Hvis du lader være med at foretage dig noget på et stykke jord, vil du i løbet af kort tid se, at frøpuljen i jorden begynde at skyde frem. Det kan føre til, at blomster, som du aldrig før har set i din have, kommer frem og kan glæde massevis af bestøvere med deres nektar og pollen. Det kan også være, at det, der kommer frem, er brændenælder og tidsler, hvis der er meget næring i jorden.

Mange gode plantearter har svært ved at konkurrere med mere hurtigtvoksende arter, som f.eks. brændenælder og tidsler, hvis næringen i jorden er for høj. Hvis det er tilfældet i din have, så gælder det om at få fjernet næring fra jorden. Det kan du gøre ved at slå området og fjerne planterne gentagne gange over en længere periode. Så vil de gode planter langsomt vinde frem.

Humlebi Til Web
Luk (Esc)