Øko-frø til din øko-have

Cover Til Web

Artikel af Mikkel Friis Vognæs og Peter Nordholm Andersen

Markedet for økologiske frø til køkkenhaven spirer i den grad. Her er et overblik over nogle af de frø og læggekartofler, du finder i handlen.

Tre store frø-brands

Weibulls er et stort brand indenfor frø-salg. Virksomheden sælger både konventionelle og økologiske frø, som du finder i de fleste større byggemarkeder samt i en række mindre webbutikker. På weibulls.dk kan du under produkter/portionsfrø/grøntsagsfrø eksempelvis bl.a. se agurker, bønner og gulerødder med Krav-mærke, som er det svenske økologimærke, du ofte finder på frø-pakningerne.
Änglamark er Coop’s frø-mærke, og der er mere end 60 forskellige økologiske frø i Änglamarks sortiment – både prydblomster, grøntsager og krydderurter. Du finder frøene i de fleste af Coop’s butikker fra det tidlige forår.
Nelson Garden sælger både økologiske blomster og grøntsager i fx byggemarkeder, men også på nettet. Her kan du bl.a. sortere efter såtid, farver, højde og levetid.

Tre øko-glade webbutikker

Urtegartneriet.dk har et rigtig stort udvalg, for eksempel finder du såsæd til 10 forskellige sorter af bønner, mens der også er et stort udvalg af grøntgødning. Du finder også en lang stribe bøger om økologisk og biodynamisk havedyrkning.
Netbutik.fuglebjerggaard.dk er Camillia Plums netbutik, som byder på mere end 750 forskellige økologiske frø. Du finder alt fra chili-planter til obskure kålsorter og en række ’gamle’ sorter, som kan være svære at opstøve andre steder.
Økologiske-frø.dk sælger økologiske frø til 10,95 kr. pr pose og med 29,- i forsendelse. Sitet byder ikke på et enormt sortiment, men sælger de mest gængse sorter indenfor grøntsager, krydderurter og spiselige blomster.

Læggekartofler med øko-fortid

Kartofler er en af de nemmere afgrøder at dyrke, og du kan dyrke sorter, du ellers ikke finder i butikkernes grøntsagshylder. I en økologisk have er det helt oplagt at vælge tidlige sorter samt at forspire dem:

  • Placér dem i æggebakker et sted, hvor der er mellem 12-15 grader og med masser af sollys. Fx i en vindueskarm eller et andet sted uden nattefrost.
  • Forspir cirka en måned, før de plantes ud.
  • Dæk gerne jorden over med plastik, så den er varmet op, inden knoldene kommer i jorden. Der må ikke være frost i vejrudsigten, når du lægger dem.
  • Du kan købe økologiske læggekartofler fra Skiftekær Økologi i de fleste af Coop’s Super eller Dagli’ Brugser. Også i kæder som Plantorama finder du et udvalg af økologiske læggekartofler, mens du skal være mere heldig i byggemarkeder som Silvan og Jim&Fix for at finde de økologiske varianter.

Dyrk din jord økologisk

Ø- eller KRAV-mærkede frø og læggekartofler er ligesom andre økologiske produkter produceret uden kemiske pesticider og kunstgødning. Derfor er det en fin ingrediens i en økologisk have. Idéen om økologi er baseret på en cirkulær proces, hvor du samtidig med at dyrke afgrøder også dyrker jorden. Her er det for eksempel oplagt at lave din egen kompost. Læs mere om kompost her.

Artiklen er en redigeret udgave fra Magasinet Økologisk, som alle Økovenner får tilsendt fire gange om året.

Luk (Esc)