KORN & KARTOFLER
I Danmark har vi en lang tradition for at servere grød, som den første mad. Men en anden fødevare, der også er god at starte med, er kartoflen. Både fuldkorn og kartofler har nemlig det til fælles, at de mætter godt, er næringsrige og er lette at spise, da begge dele har en mild smag og en blød konsistens. Derfor er det en rigtig god idé at veksle mellem grød og kartoffelmos i den første tid.
Trods navnet ”søde kartofler” er de en grøntsag og kan som sådan ikke erstatte almindelige kartofler.
Du kan øge indholdet af gode næringsstoffer i begyndermaden ved at tilsætte frugtmos til grøden og blande kartoffelmosen med andre grøntsager. Sammen med lidt fedtstof giver det en afveksling i smagen, så den første mad bliver en god oplevelse.
Grød med og uden gluten
Det er godt at veksle ligeligt mellem grød, der indeholder gluten og grød uden gluten, når baby starter på grød. Dette er nemlig med til at forebygge cøliaki, der er en livslang fødevareoverfølsomhed overfor gluten. Det er derfor godt at kende, hvilke kornsorter som ikke indeholder gluten, og hvilke som gør.
Fuldkorn
Alle kerner kommer fra korn med undtagelse af boghvede og quinoa, som begge er urter. Når kornkernerne er hele, knækkede, i flager eller kværnet kaldes det for fuldkorn, og fordelen ved fuldkorn er, at det i modsætning til hvidt mel, hvor skallerne er sorteret fra, indeholder mange gode kostfibre, vitaminer og mineraler. Kornprodukter såsom bagværk, pasta, ris, nudler og morgenmadscerealier kan indeholde fuld- korn i forskellige mængder. Produkter, som er mærket med fuldkornslogoet, indeholder meget fuldkorn, som er godt for vores sundhed.
For en lille krop i vækst, kan for mange fuldkorn dog mætte for meget og tage pladsen fra andre vigtige og nærende fødevarer. Derfor anbefales de mindste også at spise kornprodukter som brød og pasta af hvidt finere mel, det vil sige uden skaldele og med færre fuldkorn og kostfibre.
Indeholder ikke gluten
• Majs(tørret)
• Hirse
• Boghvede
• Ris, læs mere her
• Quinoa, læs mere her
Indeholder gluten
• Havre
• Rug
• Byg
• Hvede
• Spelt (gammel hvedesort)
I opskrifterne med grød får du ideer til grød både med og uden gluten.