ØKOLOGISK FARVERIG BØNNESALAT MED TOMATFLADBRØD
TIL 4 PERSONER
Kog bønnerne
Sæt butter beans i blød i koldt vand aftenen før - bønnerne optager meget vand, så hæld rigeligt vand ved!
Kassér iblødsætningsvandet dagen derpå og kog butter beans i rigeligt vand indtil de er møre, ca. 30-35 minutter. Afkøl med det samme med koldt vand, ellers krøller skindet.
Kog, i en anden gryde, belugalinser i rigeligt letsaltet vand til de er akkurat møre, ca. 15-20 minutter. Hæld vandet fra og afkøl.
Tomatfladbrød
Rør gæren ud i vandet. Tilsæt tomatpuré, salt og sukker og ælt melet i, til dejen er fast og smidig. Del dejen i 8 portioner. Rul eller tryk hver portion dej ud til en tynd firkant, gnid lidt olie på overfladen.
Fold siderne ind over hinanden på begge led, så man får en sammenfoldet bolle. Sæt til efterhævning på en olieret tallerken i 25 minutter.
Dressingen
Pisk olie og citronsaft sammen med resten af salt og sukker - dressingen skal være ret krads i smagen. Hak hvidløg fint og tilsæt dressingen. Smag til.
Salaten
Skyl æbler, broccoli og bladselleri. Pluk broccolien i små buketter og skær stokken i små tern. Kog broccoli-buketterne i letsaltet vand i ½-1 minut og lad dem dryppe af i en sigte.
Skær bladselleri i tynde skrå skiver. Del og rens æblet og skær æblekødet i små tern på ½ x ½ cm. Bland æbleternene i dressingen, så de ikke bliver brune.
Bag tomatfladbrødene
Tryk bollerne til tynde, flade cirkler med håndroden, gnid med olie på begge sider og steg dem gyldne på en tør og meget varm pande lige inden serveringen - ca. 2 minutter på hver side. Hold brødene lune under et viskestykke, indtil alle er færdige.
Bland bønner, broccoli, bladselleri og æbler i dressing sammen. Smag evt. til med mere salt og citronsaft.
Server bønnesalaten med det lune tomatfladbrød ved siden af.
TIP: Krydr evt. fladbrødene med salt, paprika eller chili. Det går hurtigere med at bage brødene, hvis du har to pander i sving på én gang!
Vidste du at...
Når du vælger økologiske grøntsager, sparer du dig selv og familien for rester af syntetiske pesticider.
Må ikke kopieres uden skriftlig tilladelse fra Økologisk Landsforening
INGREDIENSER
Bønner
200 g øko butterbeans, også kaldet limabønner
200 g øko belugalinser
Tomatfladbrød
20 g øko gær
3 dl vand
100 g øko tomatpuré
2 tsk. salt
2 tsk. øko sukker
150 g øko grahamsmel
Ca. 350 g øko hvedemel
Ca. 1 dl øko olie
Fyld til bønnesalaten
50 g øko olivenolie
2 spsk. øko friskpresset citronsaft
2 tsk. salt
2 spsk. øko sukker
2 fed finthakket øko hvidløg
300 g øko syrlige æbler, f.eks. elstar
400 g øko broccoli
100 g øko bladselleri