INGREDIENSER

500 g store øko kartofler
Salt

Kød:
2 øko løg
2 fed øko hvidløg
Øko olivenolie
400 g hakket øko oksekød
1 tsk stødt øko kanel
Salt og øko peber
50 g øko tomatpuré
1 dl øko rødvin
400 g mosede tomater
Salt og øko peber
1 nip øko sukker
2 øko auberginer

Bechamel-sauce:
50 g øko smør
50 g øko hvedemel
4 dl øko sødmælk
75 g øko parmesan el. lign. øko ost
salt og øko peber
Lidt revet øko muskatnød

Moussaka:
1 spsk. øko smør (til at smøre fadet)

Servering:
En stor skål salat

ØKOLOGISK MOUSSAKA

Opskrift af Louisa Lorang

Hovedret til 4-6 personer – 60 minutter

Moussaka er en af de retter som de fleste af os kender, men som ingen af os laver. Men måske skal du finde dine græske fornemmelser frem og prøve at lave mousakka. Her får du masser af mad med ikke så meget kød, men med masser af smag og kødfornemmelse.
Vil du skrue endnu mere ned for kødet, kan du tilsætte hakkede svampe, revet squash eller lidt revet gulerod til kødsaucen.

FREMGANGSMÅDE


Skræl kartoflerne og kog dem i saltet vandi 8-12 minutter. Afdryp dem og lad dem køle lidt. Skær dem i tynde skiver.

Kød-sauce:
Hak løg og hvidløg fint. Sautér begge dele i olivenolie i en varm gryde. Det skal ikke tage farve.
Kom kødet ved og lad det brune.
Krydr med kanel, salt og peber. Tilsæt tomatpuré og kom rødvin i. Lad den koge op. Tilsæt mosede tomater. Kog op. Smag til med salt, peber og et nip sukker.
Skær auberginerne i aflange skiver, ca. ½ cm tykke.
Steg auberginerne i rigeligt olivenolie på en stor, varm pande. Steg dem møre ica. 3 minutter på hver side og krydr dem med salt.

Bechamel-sauce:
Smelt smørret i en kasserolle. Pisk mel i og derefter mælk lidt ad gangen. Pisk over lav varme og lad saucen tykne. Smag den til med revet parmesan, salt, peber og muskatnød.

Moussakka:
Tænd ovnen på 180 grader, varmluft.
Smør et fad (ca. 23x23 cm) med smør.
Læg en anelse bechamel i bunden af fadet. Top med kartofler, aubergine, kødsauce og gentag. Afslut med bechamel.

Bag mousakkaen i den varme ovn i ca. 45-50 minutter, eller til den er gylden og gennembagt. Nyd straks med en stor, fyldig salat til.

TIP: En græker har anbefalet, at man drysser med lidt frisk mynte imellem lagene på sin mousaka. Måske du har lyst til at prøve det?

For at passe på vores klimaet har vi skruet ned for oksekødet og op for det grønne i retten - uden at gå på kompromis med smagen. Vælg økologisk oksekød, så er du også med til at sikre høj dyrevelfærd og mere biodiversitet.

Foto: Anders Schønnemann


Kampagnen er støttet af Kvægafgiftsfonden.


Luk (Esc)