INGREDIENSER


5 øko bagekartofler, ca. 900 g
50 g øko smør
2 dl lunet øko sødmælk
salt

Kød-sauce:
300 g øko svampe, fx østershatte, portobello eller champignon
Øko olivenolie
Salt og øko peber
3 øko gulerødder
2 øko løg
3 fed øko hvidløg
400 g hakket øko oksekød
250 g øko tomatpuré
2 dl øko hvidvin (hvis du har en rest – ellers undlad)
Salt og øko peber
1 nip øko sukker
Salat til servering

ØKOLOGISK SHEPERDS PIE

Opskrift af Louisa Lorang

4 personer – 60 minutter


Sherperds pie er en superlækker ret - både til hverdag og gæster. Vil du have ekstra rødder i din mos, kan du erstatte lidt af kartoflerne med selleri, persillerod eller pastinak. Smag grundigt til, så mosen ikke bliver for sød.
Vil du lave retten til gæster kan sauce og mos sagtens forberedes dagen i forvejen og retten samles og bages inden servering.

FREMGANGSMÅDE

Skræl kartoflerne, og skær dem i grove stykker. Kog dem helt møre i usaltet vand under låg. Dræn vandet fra, og lad kartoflerne dampe tørre under låg. Mos dem med et piskeris, og/eller lad dem evt. passere gennem en si eller kartoffelmoser. Pisk smør og mælk i. Mosen skal være ret let.

Sheperds pie:
Tænd ovnen på 200 grader, gerne varmluft.
Hak svampene. Brun dem i lidt olivenolie og krydr dem med salt og peber.
Riv imens gulerødderne, hak løg og hvidløg fint og kom grøntsagerne med på panden med svampe. Tilsæt evt. mere olivenolie. Sautér i 2-3 minutter.

Kom kødet på og brun det. Tilsæt tomatpuré og hvidvin, og lad væden reducere væk (tager ca. 10-15 minutter yderligere). Smag til med salt, peber og en smule sukker.
Fyld kød-saucen i et ovnfast fad. Dæk med kartoffelmos. Fyld gerne mosen i sprøjtepose, så du kan lave fine toppe.
Bag din shepherds pie i den varme ovn i 35-40 minutter. Servér straks med salat til.

TIP: Du kan erstatte svampene med revet aubergine eller squash.

For at passe på vores klimaet har vi skruet ned for oksekødet og op for det grønne i retten - uden at gå på kompromis med smagen. Vælg økologisk oksekød, så er du også med til at sikre høj dyrevelfærd og mere biodiversitet.

Foto: Anders Schønnemann


Kampagnen er støttet af Kvægafgiftsfonden.


Luk (Esc)