PLANTERIG OG VEGETARISK KOST

Planterig Og Vegetarisk Kost

Spiser I som familie planterigt, vegetarisk eller vegansk, er der nogle råd og anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, som det er godt at være opmærksomme på til de mindste familiemedlemmer.

Vegetarisk kost
Vegetarisk mad defineres her som planterig mad uden kød og fisk men med æg og mælkeprodukter. Spiser dit barn kun meget lidt kød og fisk, vil dit barns mad også betragtes som vegetarisk. Ifølge Sundhedsstyrelsen er det muligt for babyer og småbørn at få nok næringsstoffer gennem vegetarisk mad, hvis maden sammensættes, så barnet spiser varieret og får både æg og mælkeprodukter.

Proteiner

I vegetarisk og planterig mad med kun lidt kød og fisk handler det dagligt om at spise varieret og få proteiner fra forskellige kilder. Som erstatning for kød og fisk bør både æg og bælgfrugter gives i samme måltid. Giv lidt flere kogte bælgfrugter end æg. Barnet bør få æg i rimelige mængder. Tilbyd gennem dagens måltider også små mængder af de andre proteinkilder nævnt nedenfor. I takt med at dit barn bliver større og kan spise mere, øges mængden af både proteinkilder og øvrige fødevarer, så maden forbliver varieret. Her kan du læse mere om varieret mad, men hvor kød og fisk nu erstattes med æg og bælgfrugter. Og her kan du læse mere om bælgfrugter.

Proteinrige kilder i en vegetarisk kost er:
Bælgfrugter (bønner/linser/tørrede ærter), æg, mælkeprodukter, ost og frø.

Fedtstof i maden
Vegetabilske fødevarer fylder mere i maven end kød og fisk, og det høje indhold af kostfibre gør også, at barnet hurtigere bliver mæt, før det har spist nok. For at få tilstrækkelig med energi til væksten er ekstra
fedtstof derfor vigtigt i en vegetarisk kost, og det er frem til 2 års-alderen. Lad gerne omkring halvdelen være rapsolie. Det er med til at dække behovet for omega-3 fedtsyrer, når barnet ikke spiser fisk. Det øvrige
fedtstof bør være varieret og primært fra vegetabilske olier. Finthakkede nødder og frø, især valnødder og chiafrø bidrager også med gode fedtstoffer.

Mælk
Børn på vegetarisk mad anbefales de samme mælkeråd, der gives andre børn. Læs mere om mælkerådene på her og her. Vær desuden opmærksom på at proteiner fra mælkeprodukter ikke kan erstatte kød og
fisk, her skal barnet have æg og bælgfrugter.

Jern og C-vitaminer
Kroppen har brug for forskellige mineraler, og især jern er vigtig for barnets vækst og kognitive udvikling. Da optagelse af jern fra vegetabilske fødevarer øges af C-vitaminer, er jernrige og C-vitaminrige fødevarer gode at spise sammen. Her kan kan du læse om hvilke vegetabilske fødevarer, der er rige på jern og C-vitamin. Børn som ammes uden tilskud af modermælkserstatning, bør desuden dagligt tilbydes ca. 8 mg jerndråber i hele overgangsperioden.

Vegansk mad
Vegansk mad udelukker alle de animalske fødevarer og andre biprodukter fra dyr og består ene og alene af
vegetabilske fødevarer. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke vegansk mad til børn under 2 år, men råder familier, der lever vegansk, til at få hjælp hos en autoriseret klinisk diætist. Det er nemlig langt sværere at få dækket et lille barns ernæringsbehov på vegansk mad, og eventuelle skader ved mangel kan være uoprettelige, især efter mangel på B12-vitamin. Spiser I vegansk hjemme hos jer, rådes I derfor også til at lade jeres praktiserende læge følge jeres barn grundigt, så det vokser og udvikler sig normalt.

Luk (Esc)