SYLTET ØKOLOGISKE GRÆSKAR
Foto: Peter Bilde Fogh
SYLTET ØKOLOGISK GRÆSKAR
Her får du Helena Graystons aka Syltedronningens opskrift på syltet græskar.
Syltet græskar har mange eftertragtede kvaliteter. De er sprøde, søde, sure og smukke og smager smækkert. Det var så dagens tungetwister. Brug en af de mange sorter som fås lige nu fx. hokkaido, butternut squash, crown prince og mandel græskar. Du kan sylte græskar hele vinteren, men brug så friske græskar som muligt.
Jeg synes ikke syltet græskar skal stå for længe, måske 4-6 uger. Du kommer langt med denne portion, så lav evt. 2-3 mindre glas, så du også kan give et glas eller to væk. Hjemmelavet sylt er altid et hit!
Fremgangsmåde
Skræl græskarret og skrab kernerne ud med en ske.
Skær græskarkødet i tynde 2-3mm strimler, evt. på mandolin jern, drys med salt, bland godt og lad dem trække i 2 timer.
Skyl græskarskiverne under rindende, koldt vand indtil alt saltet er væk og lad dem tørre i sien i 5 minutter.
Fordel i et skoldet sylteglas, gerne patentglas, på 1L.
Bland eddike, sukker og krydderierne til syltelagen i en gryde og varm op indtil sukkeret er smeltet.
Hæld den varme lage over græskarskiverne og luk glasset til.
Lad trække 1-2 uger ved stuetemperatur inden brug.
Opbevar i køleskab efter åbning.
Spis som surt, sprødt tilbehør, især til retter, som trænger til flot farve!
Må ikke kopieres
INGREDIENSER
1 patentglas, 1L
Ca. 1 kg øko græskar
50 g groft Salt
500 ml øko lagereddike
150 g øko sukker
1 skyllet, øko chili skåret i 2 med kerner
2 tsk gule øko sennepsfrø
1 tsk rosa øko peber