ØKOLOGISK GRØNKÅLSPESTO
Foto: Peter Bilde Fogh
ØKOLOGISK GRØNKÅLSPESTO
Her får du Helena Graystons aka Syltedronningens opskrift på grønkålspesto.
Grønkålspesto er et alternativ til den klassiske pesto med basilikum og passer godt til vintermånederne. Ideen med grønkålspesto er sikkert opstået i norden, fordi vi hele vinteren igennem kan nyde godt af det sunde grønkål. Det er bedst at lave en lille portion som denne, fordi den friske smag hurtigt går af. Pesto holder desuden ikke så længe, så det er også en god grund til at lave en lille portion.
Det er vigtigt at skylle grønkålen grundigt og fri for al jord. Du får et bedre resultat, hvis du tørrer grønkålen nogle timer, inden du laver pesto, og samtidig undgår du at overskydende vand kan være med til at fordærve pestoen.
Tip: til foråret kan du erstatte noget af kålen med friskplukkede bøgeblade. Hold øje med hvornår bøgen springer ud og pluk de lysegrønne, friske blade. Skyl dem og lad dem lufttørre før brug i pestoen.
Fremgangsmåde
Kom alle ingredienserne, på nær olie, i en minihakker eller foodprocessor.
Blend et minuts tid til det er homogent og finthakket i konsistensen.
Tilsæt olien mens du blender indtil pestoen er mættet af olie og olien er godt fordelt.
Smag til og tilføj lidt olie, hvis du ønsker en mere lind pesto, men ikke for meget så den svømmer i olie.
Hvis du er fristet til at tilføje hvidløg så vent 5-10 minutter og smag igen. Smagen af hvidløg forstærkes i takt med, at pestoen trækker.
Hæld den færdige pesto på et sterilt glas, gerne med en syltetragt, dæk overfladen til med olie og luk glasset.
Grønkålspestoen kan holde sig i køleskabet i 3-5 dage.
Tip: Brug kun rent service, kniv, gaffel eller ske, når du serverer din pesto.
Må ikke kopieres
INGREDIENSER
4 stængler velskyllet, ribbet, tørret og grofthakket øko grønkål
2 spsk. øko parmesan, i mindre stykker eller revet
6 spsk. øko olivenolie + lidt ekstra til at dække overfladen
1/2 fed øko hvidløg
1/2 dl øko mandler
saft af ½ øko citron
½ tsk salt