Sylt, fermenter og tør til lang holdbarhed
At sylte, fermentere og tørre er alle konserveringsmetoder, som kan få fødevarer til at holde sig længere. Det er en fantastisk måde at forlænge holdbarheden på fødevarer, du ikke lige står og får brugt og måske derfor ville have smidt ud. I stedet kan du forvandle trætte æbler til æblesmør, lave lækker kraut af resterne af dit kålhoved eller tørre svampe til senere brug efter en svampejagt. Alle tre metoder har været brugt længe, men fungerer forskelligt.
Sylt dig til den søde eller syrlige smag
Syltning er meget mere end bare marmelade og syltetøj, selvom det nok er den form for syltning, som de fleste kender bedst. Grundlæggende er syltning et madhåndværk og en måde at konservere fødevarer på ved at tilsætte sukker eller eddike og de krydderier, du har lyst til. Stort set alle fødevarer kan syltes, og du bestemmer selv, hvor surt, sødt og krydret det skal være – det afhænger af, hvilken form for eddike du bruger, hvor meget sukker du putter i samt hvilke krydderier.
Det er vigtigt at have en god hygiejne, når man sylter, for ellers kan de syltede fødevarer ikke holde så længe. Vask derfor de råvarer du vil sylte grundigt og skold sylteglas og låg med kogende vand. Hvis du vil være helt sikker på, at dine glas er desinficerede, så kan du bruge alkohol i stedet for atamon - derved undgår du også tilsætningsstoffer.
Syltede græskar
Prøv for eksempel syltede græskar, som er sprøde, søde, sure, smukke og smager smækkert. Spis dem i salater, i sandwich eller som tilbehør til retter for et sprødt, syrligt tvist.
Grønkålspesto
Er du mere til en lækker grønkålspesto, så prøv den syltede udgave som alternativ til den klassiske basilikumspesto. Den passer rigtig godt til vintermånederne og grønkål strutter af sundhed.
Picalilli pickles
Du kan også give dig i kast med piccalilli pickles, som oprindeligt stammer fra Indien. Piccalilli er en frisk pickles med dejlige, sprøde grøntsager, der er svøbt i en smuk, gul sennepssauce.