Kom godt i gang

Grøn Økosøndag er et simpelt koncept, hvor du skruer op for det grønne økokøkken mindst én dag om ugen. Formålet med Grøn Økosøndag er at gøre det nemt at skabe lækre vegetariske måltider, som er bæredygtige og sunde for dig og planeten ved at gøre dig bekendt med blandt andet alskens lækre bælgfrugter, rodfrugter, svampe og fermentering.

Vi har valgt ugedagen søndag som udgangspunkt, men du kan selvfølgelig vælge lige den dag, du har lyst til at have din grønne økodag – og om du vil have flere. Men for dig som synes, at omstillingen til et grønnere køkken kan være lidt svær, så hjælper vi dig godt i gang.

Få styr på fakta om det grønne køkken

Der lever masser af myter om det grønne køkken. De handler blandt andet om, at man ikke får nok protein, hvis man ikke spiser kød, at man ikke bliver mæt nok og at grønne måltider ikke smager af nok. Dem vil vi gerne afkræfte – grønne måltider kan alverdens.

Sådan får du nye vaner

Du kender det nok godt – det kan være svært at ændre vaner. Så hvordan begynder du at tænke anderledes, når du køber ind? Tænke mere grønt? Start med at beslutte hjemmefra, hvad du vil lave af måltider i løbet af din grønne økosøndag, så du ikke skal ryste nye retter ud af ærmet, når du står i supermarkedet. Find inspiration i opskrifter, og lad være med bare at vælge de første opskrifter, du ser. Vælg dem du synes ser lækrest og måske nemmest ud, så det bliver en god oplevelse, og du får lyst til at gøre det igen – næste søndag. Du kan finde inspiration i vores madplan eller hapse den direkte her.

Dernæst skal din hjerne forberedes på, hvad der skal havne i indkøbskurven. Spidskål, gulerødder, svampe, squash og linser. For eksempel. Du vil opleve, at din hjerne måske allerede belønner dig, når du står og kigger ned i en indkøbskurv, der er fyldt med grøntsager. Når du køber ind, så tænk på dig selv i morgen. Tænk på hvilke beslutninger fremtids-dig vil have det bedst med. Er det ikke grøntsagerne i kurven?

Tips Til Begyndere (1)

Inspiration fra nøjsomhedens tid

Som inspiration til omlægningen af en mere bæredygtig og sund kost kan vi skue tilbage i tiden, for der er mange gode køkkenråd at tage fat i. Det handler om grundtanken i tiden mere end de konkrete retter. At vi skal udnytte alt i vores køkken og ikke smide ud. At vi skal være kreative med det, vi har, og forsøge os med nye sammensætninger. At vi skal bruge sæsonens råvarer. Vi skal altså finde vores bæredygtige tankesæt frem – og det er ikke nyt, men gammelt.

Sylt, fermenter og tør

Fra det gamle tankesæt kan bl.a. bruges de traditionelle metoder syltning, fermentering og tørring. De er alle konserveringsmetoder, som kan få fødevarer til at holde sig længere. Find inspiration, opskrifter og guides til, hvordan du gør.

Baeredygtigt Tankesaet (2)
Luk (Esc)