DET MÅ DIT BARN SPISE – FRA 6 MÅNEDER
FRA 6 MÅNEDER KAN DU TILBYDE MAD MED
- Korn og kartofler
- Frugt og grøntsager
- Fedtstoffer, nødder og frø
- Kød, fisk, æg, bælgfrugter og ost
Mad 6-9 måneder
Fra 6 måneder må dit barn spise stort set alle slags fødevarer på nær komælk og surmælksprodukter. Maden består i denne periode af både vegetabilske og animalske fødevarer, da dit barn nu også må spise proteinrige fødevarer som kød, fisk, æg, bælgfrugter og ost. Det er især kød og fisk, dit barn har brug for hver eneste dag, og gerne i de fleste måltider for at få nok jern. I starten gives kun små mængder sammen med de øvrige fødevaregrupper. I takt med at dit barn spiser flere og større portioner, øges mængden af kød og fisk tilsvarende, og nu kan æg, bælgfrugter og ost også begynde at indgå i måltiderne i små mængder.
Sådan sammensætter du dit barns portioner fra 6-9 måneder
Når du i løbet af dagen tilbyder dit barn mad fra alle de 4 fødevaregrupper, får kroppen dækket behovet for varieret mad og får dermed også mest mulig næring. Samtidig vil dit barn opleve mange forskellige smage og få øvet sig i at gumle og tygge. Varier derfor måltiderne fra start mellem grød og grøntsagsmos, der i de fleste måltider suppleres med lidt kød eller fisk. Efterhånden som dit barn spiser flere måltider, gøres maden grovere blandt andet ved at give tilberedte grøntsager og kartofler skåret i mundrette stykker. Giv også bløde frikadeller af kød, fisk eller bælgfrugter, som dit barn kan samle op med fingrene.
Grød og kornprodukter
Forskellige korn er vigtige for dit barns sundhed, og den bedste og letteste måde for de mindste at få deres næringsstoffer, er ved at spise grød. Varier mellem forskellige kornsorter og giv en grovere grød efterhånden som dit barn har lært at gumle og tygge. Senere kan du begynde at supplere med rugbrød uden kerner og hvedebrød med blødt pålæg.
Når du giver dit barn grød, bør portionen du tilbyder indeholde både: Korn, frugt og/eller grøntsager og fedtstof.
Beregn ca. 1 tsk. fedtstof pr. 100 g færdig grød. Giv indimellem også lidt finthakkede nødder og frø i grøden i stedet for fedtstof. Læs mere om fedtstof her. Frugt og/eller grøntsager i grøden er med til at hjælpe på kroppens optagelse af jern fra kornet i grøden og hjælper også på at holde maven i gang.
Sammensætning af et godt grødmåltid kan se sådan ud fra 6 måneder:
- Fuldkorn
- Frugt og/eller grøntsager
- Fedtstof
- Evt. nødder
- Evt. frø/kerner
Grøntsagsmos med fisk eller kød
Fra 6 måneder skal grøntsagerne suppleres med kød eller fisk. Det er derfor bedst, at portionen til dit barn indeholder: Kartofler og grøntsager (og evt. lidt frugt) og kød eller fisk og fedtstof.
Fordel kartofler og grøntsager, så der er ca. halvt af hver, og beregn at kød eller fisk udgør max 1/5 af portionen. Husk også at tilsætte ca. 1 tsk. fedtstof pr. 100 gram færdig mos inkl. kød eller fisk. Læs mere om fedtstof her.
Til afveksling kan dit barn en gang imellem også tilbydes pasta, bulgur, couscous, ris, bælgfrugter og æg.
Sammensætning af et godt grønsagsmåltid kan se sådan ud fra 6 måneder
- Kartofler
- Grøntsager og evt. lidt frugt
- Fedtstof
- Fisk eller kød
Brød med pålæg
Når du giver dit barn brød med pålæg bør måltidet indeholde:
- Brød uden synlige kerner. Varier mellem rugbrød,
hvedebrød og andet blødt brød - Blødt pålæg med fisk, kød, bælgfrugter eller æg –
giv gerne 2-3 forskellige slags - Bløde grøntsager og frugter
- Fedtstof på brødet.
De nitratrige grøntsager 6-9 måneder
Nu må dit barn gerne spise små mængder spinat, rødbede, knoldselleri, bladselleri, rabarber og fennikel. Men udgør de mere end 1/10 af retten, bør der gå 14 dage før en af grøntsagerne gives igen. Lidt bløde rødbedetern til frikadellen er derfor helt fint. Fra 1 år er der ikke længere begrænsninger på de nitratrige grøntsager.
Om mælk i grød og mos
Læs om modermælk eller modermælkserstatning i overgangskosten her.
Mælkeprodukter 6-9 måneder
Er der lidt mælkeprodukt i jeres mad eksempelvis lidt komælk i frikadellerne eller i lasagnen, kan dit barn godt spise med af jeres mad. Men komælk og surmælksprodukter i større mængder bør vente til 9 måneder. Komælk af en kop bør vente helt til 1 år. Årsagen er, at barnets proteinindtag ellers let bliver for stort. Samtidig kan for meget komælk før 12 måneder påvirke jernstatus negativt.
Vigtige råd
Her kan du læse om fødevarer du skal være særlig opmærksom på.
Viden
For at fremme optagelsen af jernet i portionerne fra både grød og grøntsagsmos med kød eller fisk, er det godt at give lidt frugt sammen med maden eller til dessert.