4 POPULÆRE AFTENRETTER I PLANTEVERSION

Farverig Pizza

Tekst: Peter Nordholm Andersen // Foto: Anette Hoeg Nielsen

Hakkebøffer, kødpålæg og frikadeller. Toplisten over danskernes aftensmåltider er præget af kød. Se, hvordan madblogger Anette Hoeg Nielsen veksler kød med grønt i fire kendte kødretter, så du kan prøve en ren planteaften uden at gå på kompromis med smagen.

"Jeg står bag bloggen Mad med glød, og Instagramprofilen @madmedgloed. Jeg er en ildsjæl, når det gælder plantebaseret mad og økologi. Mit fokus er glæden ved og lysten til at spise plantebaserede råvarer. Der findes en overflod af lækre, vitale, farverige og velsmagende plantebaserede fødevarer, som vi sagtens kan få opfyldt vores næringsbehov fra.

Jeg bruger næsten kun økologiske eller biodynamiske råvarer, og det vigtigste for mig er at minimere brugen af pesticider. Som uddannet kostvejleder arbejder jeg som madmor i en daginstitution med 56 børn i alderen 0-6 år. Vi får snart guldmærket i økologi, og jeg har altid valgt mine jobs ud fra, at jeg kunne arbejde med økologiske råvarer. Børnene er vilde med min veganske Pasta Bolognese og blendede supper med grøntsager, bønner og linser. I institutionen lærer børnene at spise mange forskellige grøntsager og bælgfrugter. Mit håb er, at det vil påvirke deres vaner og valg af mad, så de er åbne over for at spise mere plantebaseret," fortæller Anette Hoeg Nielsen.

VORES AFTENSMADS TOP 10

1: Kylling med kartofler og grønt
2: Pizza
3: Rugbrød med pålæg
4: Pastaret
5: Bøf med tilbehør
6: Gryderet
7: Lasagne
8: Frikadeller
9: Burger eller bøfsandwich
10: Fisk med tilbehør

Kilde: Madkulturen maj 2020

SPAGHETTI BOLOGNESE MED GRØNNE LINSER

I min version af den klassiske kødsovs giver hakkede tomater, tomatkoncentrat, markchampignon, forskellige grøntsager og krydderier samt linser, en smag, der minder om den oprindelige. Svampene har noget i teksturen, der minder om kødets – og jeg vil hellere bruge grøntsager og bælgfrugter frem for køderstatningsprodukter, der ofte har været gennem en lang proces. Du kan skrue op for krydringen med for eksempel chiliflager, men børn kan være med på krydringen, som den er i opskriften. For at bevare proteinerne i retten, har jeg skiftet kødet ud med grønne linser. Det kan du også i eksempelvis chili con carne og andre sammenkogte retter, hvor du i stedet for kød bruger bælgfrugter, tofu eller tempeh (gærede sojabønner, red.) til at få proteiner.

Se opskrift
IMG 4850 (1)

FARVERIG PIZZA

En farvestrålende pizza med rød peber, svampe, kapers, majs, rødløg, grillede artiskokker og toppet med grønkålsblade. Med de farverige grøntsager får du flere vitaminer, mineraler og sporstoffer med i hatten. Jeg elsker at komme en olietopping med hvidløg og chipotle chili oven på mine pizzaer, når de er bagt. Den er lavet af olivenolie, chipotle, chiliflager og hvidløg. Det smager sindssygt godt. Som ved røget paprika får du en meget mere fyldig smag. Den røgede smag spiller også godt sammen med kapers. Bunden kan laves af mange forskellige typer deje. Og skal det være rigtig nemt? Brug tortilla fladbrød. Smør pizzasovs ud, læg fyldet på, og giv dem en tur i ovnen. Pitabrød kan også skæres over på langs og smøres på brødsiden.

Se opskrift
Farverig Pizza

PLANTE-HAKKEDRENGE MED BLØDE LØG

Bønner, fintrevet rødbede, sort quinoa samt linsemel til at binde det hele sammen. Det giver, som ved almindeligt hakkekød, bøffer, som er ret neutrale i smagen. Jeg vil gerne promovere mel lavet af linser, der er proteinrig, binder plantefars godt og smager supergodt. Jeg har fundet linsemel i helsekost- og Coops butikker. Du kan nemt selv kværne røde splitlinser i en krydderi-/kaffemølle. Peberrod passer godt sammen med rødbede og giver mere fylde i smagen. Endelig tilfører bløde løg den eftertragtede umami-smag. Bøfferne skal være nemme at lave – ellers står mange af på det plantebaserede køkken. I opskriften har jeg brugt en dåse kogte kidneybønner, men det er billigere at koge bønnerne selv. Farsen til bøfferne kan også bages som en postej i en form.

Se opskrift
IMG 1378 (1)

RUGBRØD MED LEVE-POSTEJ

Der er et væld af muligheder for at skifte kødpålæg ud med plantepålæg på rugbrødsmadder. Min veganske postej har ramt en smag, der minder rigtig meget om leverpostej. Hovedingredienserne er tofu, (mark)champignon, rødløg og æble. En kartoffelmad smager godt, og om sommeren serverer jeg den for eksempel med en jordbær-mayo, hvor jeg har blendet friske jordbær, chili og mayonnaise. Om vinteren steger jeg gerne kartoflerne først og serverer dem på et stykke sur- dejsrugbrød med en plantemayo blandet med grov sennep. Topping: Lynstegt grønkål, noget karse og lidt kapers. Prøv også tofu-frikadeller, der er tilsat røget salt, frisk dild og purløg. Sammen med en god remoulade og lidt kapers, ledes dine smagsløg hen på en fiskefrikadelle.

ØKOLOGISK LEVE-POSTEJ
IMG 8067
Luk (Esc)