LANGTIDSSTEGT AND MED RØDKÅL
And
TIL 6 PERSONER
Hvis anden er frossen skal den tøs langsomt op i køleskab i 2-3 dage. Rens anden og dup den tør med køkkenrulle indvendig og udvendig. Skær de yderste vingeled af. Krydr anden med salt og peber både indvendig og udvendig. Skyl æblerne. Skær dem i kvarter og fjern kernehuset. Bland æblebåde, svesker og timian sammen og fyld anden godt op. Kryds andelårene og bind dem sammen med en bomuldsnor, så lårene sidder helt tæt til brystet.
Rens rodfrugterne og skær dem i grove tern. Kom dem i en bradepande sammen med 1 liter vand, vingespidser og evt. indmad fra anden. Stil bradepanden nederst i en forvarmet ovn på 150° C. Læg anden med brystet nedad på en bagerist og stil den lige over bradepanden. Vend anden efter en times tid og steg den færdig, til temperaturen i lårkødet er 75° C. Det tager ca. 50-60 min. pr. kg kød. Skru ovnen op på 200° C, når anden er næsten færdigstegt, så andeskindet bliver flot gyldent.
Tag anden ud af ovnen og lad den hvile, mens saucen tilberedes. Hæld skyen fra bradepanden gennem en sigte i en gryde. Lad den stå et øjeblik og skum overfladen fri for fedt. Mos rodfrugterne fra bradepanden gennem en sigte henover gryden med stegesky. Ryst vand og hvedemel til en jævning. Kog skyen op og tilsæt jævningen i en tynd stråle under konstant omrøring, til saucen har en passende konsistens. Lad saucen koge ca. 5 min. Smag saucen til med salt, peber og lidt rødvin.
Fordel sukkeret i et jævnt lag på en kold pande og varm op ved jævn varme UDEN omrøring, til sukkeret er smeltet. Tilsæt smør og lad sukkerblandingen karamellisere ved høj varme. Vend de pillede kartofler i sukkerblandingen og steg dem i 5-6 min., til de er jævnt brunede. Tilsæt evt. lidt vand, hvis kartoflerne begynder at blive tørre. Smag til med lidt salt. Parter anden i portionsstykker og server med æbler, svesker, sauce, brunede kartofler og rødkål.
Vidste du at...
En økologisk and har haft adgang til det fri og svømmevand.
Rødkål
TIL 4 PERSONER
Snit rødkålen fint.
Varm en sauterpande eller gryde op og kom olivenolie på, når den er varm.
Sauter den snittede rødkål ved middelhøj varme i 5-6 min. under jævnlig omrøring,
til den falder sammen og tager let farve. Tilsæt sukker, balsamicoeddike, appelsinsaft
og tørrede tranebær og lad det simre i ca. 15 min.
Rist valnøddekernerne på en tør pande eller i ovnen ved 125°C , til de begynder at
tage farve. Afkøl dem. Bland valnødderne i rødkålen lige inden serveringen.
Vidste du at...
Når du vælger økologiske varer, sparer du dig selv og naturen for rester af pesticider.
INGREDIENSER
And
1 økologisk and, 3-3,5 kg
Salt og friskkværnet peber
2-3 økologiske røde æbler
10 stk udstenede økologiske svesker
2 kviste økologisk timian
1/2 kg blandede økologiske rodfrugter, f.eks. persillerod, gulerod og knoldselleri
1 kvist økologisk timian
1 liter vand
Salt og peber
Sauce
4-6 dl stegesky fra anden
Bagte økologiske rodfrugter (fra bradepanden)
1 dl vand
3 spsk økologisk hvedemel
Salt og friskkværnet peber
Lidt økologisk rødvin
Brunede kartofler
1 kg små pillede økologiske kartofler
85 g økologisk sukker
25 g økologisk smør
En anelse koldt vand
Salt
Rødkål
1/2 rødkål, ca. 400 g
2 spsk koldpresset olivenolie
100 g sukker
1/2 dl hvid balsamicoeddike
Saften af 2 appelsiner
100 g tørrede tranebær
Salt og peber
75 g valnøddekerner