Få styr på fakta – slå myterne om det grønne køkken ihjel

Bønner4

Der lever masser af myter om det grønne køkken. De handler blandt andet om, at man ikke får nok protein, hvis man ikke spiser kød, at man ikke bliver mæt nok og at grønne måltider ikke smager af nok. Dem vil vi gerne afkræfte – grønne måltider kan alverdens.

Myte: Du får ikke nok proteiner ved at spise vegetarisk

Fakta: Vegetarisk kost kan sagtens sammensættes med et højt indhold af protein, så længe man spiser varieret og får dækkes sit energibehov. Det er sandt, at vegetarer ofte får mindre protein end personer, der spiser traditionel dansk kost med kød – men den kost overstiger ofte kroppens behov for protein. Så selvom vegetarer får færre proteiner, så vil det i langt de fleste tilfælde stadig være indenfor anbefalingerne.

Kilde: sundhed.dk

Myte: Man bliver ikke mæt, hvis man ikke spiser kød

Fakta: Især kostfibre og proteiner bidrager med langvarig mæthed, hvorfor kød er med til at give en god fornemmelse af mæthed. Men en vegetarisk kost rig på grøntsager, frugt, fuldkorn samt bælgfrugter indeholder også gode mængder af kostfibre og proteiner og giver derved også god og langvarig mæthed. Man behøver altså ikke kød for at blive mæt.

Kilde: sundhed.dk

Myte: Vegetariske måltider har ikke nok smag

Fakta: Velsmagende mad kræver omhyggelig tilsmagning, hvilket ofte gøres ud fra de fem grundsmage – sødt, salt, surt, bitter og umami. Det er umamismagen, vi typisk kender fra kød, men man kan sagtens opnå umami og velsmag uden kød. Det kan ske gennem en lang række råvarer, blandt dem er en del grønne som f.eks. tomat, kartoffel, svampe, bælgfrugter, nødder og tang. Det kan også opnås med grøntsagsbouillon, soja, miso eller fermenterede elementer. Tilberedningen af råvarer har desuden også stor betydning. Ubehandlede råvarer indeholder ofte ikke særlig meget umamismag, så steg og rist umamismagen frem.

Kilde. Meyers.dk

Myte: Vegetarisk er altid sundt

Fakta: Vegetarisk kost er i dag anerkendt af meget forskning som både værende ernæringsmæssigt dækkende og desuden en måde at reducere risikoen for flere kroniske sygdomme. Med det sagt, er det at spise vegetarisk ikke i sig selv sundt. Det kræver selvfølgelig, at man spiser varieret og f.eks. får en bred vifte af frugter, grøntsager, fuldkorn og gode fedtstoffer fra nødder og olivenolie.

Kilde: Harvard Health Publishing

Vil du inspireres til en grønnere hverdag, så kig forbi vores grønne opskriftsunivers.

Luk (Esc)