GODT BRÆNDSTOF TIL KROPPEN

Godt Brændstof Til Kroppen

Gode smagsoplevelser ruster dit barn til at sætte pris på mad og glæden ved at spise. Men mad er først og fremmest kilde til de næringsstoffer, som den lille krop har brug for, for at kunne vokse og udvikle sig rigtigt. Så det er ikke ligegyldigt, hvilken mad der kommer på tallerkenen.

Der er fart på udviklingen i det første leveår. Dit barn vokser ca. 25 cm og tredobler sin vægt, og samtidig skal det både lære at sidde, kravle og gå. Inde i kroppen sker der også store forandringer, hvor bl.a. immunsystemet, organerne og hjernen udvikler sig. Alt det arbejde kræver noget brændstof. Og det er derfor det er så vigtigt, at vi sørger for at give vores børn den rigtige ernæring på tallerkenen.

Kravene til ernæring er især vigtige frem til dit barn fylder 2 år, hvor udviklingen af krop, organer og bevidsthed går ekstra stærkt. God ernæring med energi, vitaminer og mineraler i de rigtige mængder har nemlig ikke kun betydning nu og her, men er også med til at minimere risikoen for overvægt senere i barndommen - og sygdomme senere i livet.

Overblik over dit barns 3 madfaser
Hele livet kan inddeles i 3 madfaser: en mælkefase, en overgangskostfase og en fase med familiens mad. Alle 3 madfaser møder dit barn i første leveår, når det går fra udelukkende mælk til at spise den samme mad som sin familie til måltiderne. I den mellemliggende fase med overgangskost har dit barn behov for at lære det meste mad at kende, så det bliver glad for mad og parat til sin families mad.

For at sikre dit barn en god vækst og udvikling er det vigtigt at komme i gang med faserne som anbefalet. På de følgende sider bliver overgangskost og familiens mad uddybet.

Mælkefasen
Modermælk og/eller modermælkserstatning anbefales de første 6 måneder. Nogle børn kan have behov for at starte på mad tidligere end 6 måneder.

Overgangskostfasen
Overgangskost anbefales tidligst fra 4 måneder og varer frem til ca. 9 måneder. Dit barn kan tidligst gå i gang med mad ved 4 måneder – og bør senest gå i gang tæt på 6 måneder.

Familiens mad
Fra dit barn er ca. 9 måneder anbefales det at spise med af jeres varierede mad ved alle måltider.

Luk (Esc)