TIPS TIL KØKKENGREJ OG MINDRE MADSPILD

Tips Til Køkkengrej Og Mindre Madspild (1)

Køkkengrej
Kig godt efter at det køkkentøj du bruger er egnet til madvarer, og vask det grundigt inden du tager det i brug første gang. Det gælder også de skåle, tallerkener, kopper og bestik som din baby skal spise af og med. Vask også hagesmæk og spiseunderlag før brug.

Vær opmærksom på at dine grydeskeer og øvrige redskaber, som kommer i kontakt med høj varme, kan tåle høj varme. Fx kan melaminplast kun tåle 70 grader. Brug køkkentøj og redskaber med ”Glas – og gaffelsymbolet”, da disse kan tåle høj varme.

Efterlad ikke grydeskeer og lignende redskaber nede i gryderetten eller grøden, mens de koger. På den måde undgår du uønskede stoffer i maden. Hav kun redskaberne i gryden, når de skal bruges og læg dem på en tallerken, mens maden simrer videre. Glasbeholdere med låg er bedst til opbevaring af madvarer, og samtidig kan du let se dem i køleskabet.

Spar tid og minimer madspild
Hvis du skyller og skræller alle grøntsager og frugter på en gang, bliver det lettere og hurtigere at tilberede dagens mange små måltider. Brug hele frugten og grøntsagen, fx stokken på broccolien. Du kan skrælle gulerødder og rodfrugter, skylle og dele broccoli og blomkål i mindre stykker, rense kål, courgette, peberfrugt og løg. Skyl og skær bær eller frugter, som ikke brunfarver fx blåbær, jordbær, vindruer, melon og appelsin, i mindre stykker. Forbered dog ikke mere end du har brug for, og læg det alt sammen hver for sig i beholdere i køleskabet.

Nogle frugter som æbler og pærer egner sig godt til at blive frosset ned efter et kort opkog. Skyl derfor æbler og pærer, bevar skrællen på, og skær dem i små tern, hvorefter du koger dem møre og lægger dem på frost i små portioner. Herefter kan du komme de frosne frugter i dit barns grød. Kog dem grundigt med, til både grød og frugter er gennemvarmede og møre.

Du kan også bruge frosne grøntsager, bælgfrugter og bær i barnets mad. Brug af frosne madvarer er med til at mindske madspildet, da du kan dosere og tilberede efter behov.

Brug af rester
Middagsrester er tit gode at bruge kolde som tilbehør til frokost. Du kan for eksempel hakke tilberedte kolde kartofler, grøntsager, kød eller fisk sammen og tilsætte lidt mayonnaise, hvorefter det kan bruges som pålæg på brød. Kolde tilberedte grøntsager kan også hakkes og blandes med et råt æg og steges som små ”klatkager” på en pande. Det er dejlig fingermad til barnets frokost.

Brug også resterne af dine grøntsager, som gulerod, løg, porre, tomater, hvidløg til en sovs eller suppe. Når grøntsagerne er renset, kommes de i en gryde. Tilsæt kogende vand til de lige er dækket. Kog til grøntsager- ne er godt møre og bløde, og blend dem direkte i gryden og smag saucen til med en god olie, citronsaft og/eller revet citronskal. Server eventuelt sammen med en god klat mayonnaise.

Luk (Esc)