Skru ned for gassen, put maden i kassen
Artikel af Peter Nordholm Andersen bragt i Magasinet Økologisk nr. 53 side 12-13.
Høkassen er en genial anordning, når det handler om at mindske forbruget af el og samtidig lave velsmagende økoretter. Princippet bag kassen stammer helt tilbage fra middelalderen og fik også en storhedstid under 2. Verdenskrig. Nu er høkassen igen aktuel i en tid med stigende elpriser og fokus på at mindske forbruget. Du kan endda købe smarte høkasser i tekstil og med moderne isoleringsmaterialer.
Det fede ved metoden:
- Sparer energi til kogeblus og emhætte
- Sparer din tid, og du får mere fleksibel madlavning
- Retten passer sig selv
- Maden brænder ikke på
- Den lange kogetid giver mere velsmag
Sådan gør du:
- Tilbered retten, fx en grøntsags- eller kødsovs, gryderet eller grød.
- Kog retten op
- Sæt gryden i høkassen
- Vent 2-3 timer: Gå i haven, på indkøb eller løb en tur – og kom hjem til færdig mad
Udstyr:
Du kan selv lave en høkasse. Princippet er at lave en foret ”rede”, din gryde kan pakkes ned i. Du skal kunne lægge låg på kassen. Du kan fx fore med hø, dyne, sovepose eller et vattæppe. OBS: Retten må helst ikke komme ned under 60 grader.