5 GODE RÅD, DER SENDER SMAGEN AF DINE BØNNER MOD HIMLEN

Bælgfrugter

Artikel af Trine Krebs og Peter Nordholm Andersen bragt i Magasinet Økologisk nr. 58, s. 15.

OBS! Det er vigtigt, at tilberede bælgfrugter korrekt. Bælgfrugter kan indeholde naturligt forekommende lektiner, der kan forårsage sygdom. Følg altid anvisningen på produktet.

1. Kog bælgfrugterne tilpas
Når du skal tilsmage en ret med bælgfrugter, så kog dem hellere for meget, end for lidt. Konsistensen skal være lige akkurat sprød udenpå og blød indeni. Underkogte bønner er showstoppere for bælgfrugtbegyndere.

2. Fyr op for fedtstoffet
Fedtstof gør retten let at spise, fordi planterne glider godt og føles mere bløde i munden. I varme retter kan du fx bruge smeltet smør, olivenolie og kokosfedt. Kolde retter trives med koldpressede olier som raps-, oliven-, hasselnød- og trøffelolie samt tahin og peanutbutter.

3. Giv smagen dybde
Smagen af retter og salater med bælgfrugter savner ofte fylde og dybde – det får du fra lagrede fødevarer, svampe, hvidløg og tomat. Bitterhed fra fx øl, oliven og skimmeloste giver også dybde – ligesom hot krydring som sennep, chili og peberrod og et strejf af cayennepeber.

4. Skru på saltbøssen
Ideer til salte smage i dit bælgfrugtkøkken: Salt, kapers, oliven, soltørret tomat, røget bacon, miso, soya og andre fermenterede olier. Fermenterede grøntsager kan også forstærke smagen og give god syrlighed.

5. Sødme runder retten af
Gryderetter med bælgfrugter savner ofte sødme. Tilsæt gerne varmetilberedte grøntsager, der ofte bliver søde – fx sauterede eller ovnbagte løg, gulerødder og pastinakker. Lyst/ mørkt sukker, kanel, vanilje og mynte kan også bruges, ligesom kokosmælk, fløde og honning er gode, flydende kilder til sødme.

BONUSTIP: Kog store portioner
Bælgfrugter kan sagtens holde sig 4-5 dage i køleskabet, hvis de står i kogevandet eller en marinade. Bælgfrugtberedskabet gør, at maden kommer hurtigere på bordet i løbet af ugen - eller med ned i madpakken.

Luk (Esc)