Dyrevelfærd
EN HIMMEL TIL FORSKEL
Dyrevelfærd er vigtigt i økologiske landbrug. Økologiske høner, køer, grise og andre husdyr har plads at bevæge sig på, får økologisk grovfoder og har adgang til udearealer, når årstiden og dyrenes alder tillader det.
Den økologiske landmand arbejder for at forebygge sygdomme. Det handler om at øge dyrenes sundhed og robusthed ved at lade dem leve så naturligt som muligt.
Ved at vælge økologisk kød, æg og mejeriprodukter når du handler, kan du være sikker på, at dyrene har været ude under åben himmel. De økologiske dyr får masser af grovfoder, som er godt for deres sundhed og trivsel.
Økologiske køer
Når du køber økologisk mælk er det din garanti for, at du drikker mælk fra køer, der kommer på græs i sommerhalvåret. Alle øko-køer er på græs fra april til november, hvor de får masser af motion og frisk luft.
Økologiske grise
En økologisk so skal bo i en hytte på en mark, når den føder sine unger. På marken kan dyrene rode i jorden og bade i mudder på naturlig grisemanér. Grisene dier hos moren, til de er mindst syv uger gamle. Efter de syv uger kommer grisene typisk ind i en stald, men de har stadig adgang til udendørsarealer.
De fleste ikke-økologiske grise lever i en stald hele livet og bliver taget fra deres mor, når de er tre-fire uger gamle.
Økologiske høner
Når du køber økologiske æg, kan du være sikker på, at hønerne har haft god plads og adgang til det fri, hvor de kan skrabe i jorden og tage støvbade.
Du kan være sikker på, at blommens farve er naturlig i de økologiske æg. I produktionen er det nemlig forbudt at putte syntetiske farvestoffer i det økologiske foder. Blommens farve kan variere hen over året og afhænger af foderet.
Økologisk kvæg
Alt økologisk kvæg kommer på græs i sommerhalvåret, hvor dyrene får masser af motion og frisk luft. Her lægger de kokasser, som bidrager til mere liv i og på marken. Kokasserne er både bo og spisekammer for mange insekter, som fugle og andre større dyr lever af.
Derfor skal du vælge økologisk oksekød og mælkØkologiske kyllinger
Økologiske slagtekyllinger skal være af en langsomt voksende race, så kyllingernes krop udvikler sig harmonisk. Ligesom hønsene har de god plads, siddepinde i stalden og kan komme ud og rode og skrabe i jorden.
En økologisk kylling har en anden tekstur i kødet, fordi de har fået mere motion og har en anden muskelsætning end en konventionel avlet kylling. Derfor skal den også steges lidt længere ved lavere temperatur i ovnen.