Sådan kan du hjælpe de vilde bier

Natur Og Biodiversitet

Alle kan være med til at hjælpe bierne, og hver eneste blomst tæller.

Noget af det bedste, vi kan gøre for de vilde bier, er at sørge for masser af mad til dem fra de vågner i det tidlige forår, og til de går i hi ud på efteråret. Men det er ikke kun med blomster, vi kan hjælpe bierne. Se de mange muligheder for at gøre noget godt for de vilde bier herunder.

Et sted at bo

De vilde bier mangler ikke kun mad - de har også svært ved at finde gode steder at bo.

Heldigvis er der flere ting, vi kan gøre for at hjælpe bierne med at finde et godt sted at bo. Se nogle af mulighederne herunder.

På Vilde bier i Danmarks hjemmeside kan du finde mere information om reder til hulrugende bier
Link til Vilde bier i Danmarks hjemmeside

Vilde bier i Danmark har desuden har lavet en vejledning i hvordan man kan bygge et godt redested til de vilde bier.
Hent vejledningen her (PDF)

Plads

Har du et stykke jord, som du kan undvære? Nogle gange er ingenting, det bedste man kan gøre.

Hvis du lader være med at foretage dig noget på et stykke jord, vil du i løbet af kort tid se, at frøpuljen i jorden begynde at skyde frem. Det kan føre til, at blomster, som du aldrig før har set i din have, kommer frem og kan glæde massevis af bestøvere med deres nektar og pollen. Det kan også være, at det, der kommer frem, er brændenælder og tidsler, hvis der er meget næring i jorden. Mange gode plantearter har svært ved at konkurrere med mere hurtigtvoksende arter, som f.eks. brændenælder og tidsler, hvis næringen i jorden er for høj. Hvis det er tilfældet i din have, så gælder det om at få fjernet næring fra jorden. Det kan du gøre ved at slå området og fjerne planterne gentagne gange over en længere periode. Så vil de gode planter langsomt vinde frem.

Køb økologisk

Du kan hjælpe de vilde bier og naturen i det hele taget, ved at vælge økologiske varer.

Omsorg for naturen ligger i de fire økologiske principper og de økologiske landmænd har taget de første, vigtige skridt på vejen ved bl.a. ikke at bruge syntetiske pesticider mod skadedyr, ukrudt og sygdomme. Det er en væsentlig grund til, at der er 30 pct. flere vilde planter, insekter og mikroorganismer i jord, marker og hegn på økologiske landbrug.

Om vilde bier

Bier transporterer pollen fra blomst til blomst og sørger for, at planterne bliver befrugtet, så vi kan få æbler og andre skønne spiser. Der findes rigtig mange arter af bier i Danmark og kun én af dem giver os honning. Du har helt sikkert set nogle bier i din have eller i en park. Du har måske ikke tænkt over det, men de bier, du lægger mærke til, er ofte forskellige arter. I Danmark har vi omkring 292 forskellige bi-arter. Nogle er meget almindelige, mens andre er arter, man sjældent ser. Fælles for de vilde bier er, at man ikke behøver at være bange for dem. Mange forveksler bier med hvepse, og hvor hvepse godt kan blive lidt nærgående og gnavne, så er de vilde bier nogle fredelige dyr, der passer sig selv og blomsterne.

Agerhumle Knopurt
Luk (Esc)