
Dyrevelfærd i det fri
EN HIMMEL TIL FORSKEL
Dyrevelfærd er vigtigt i økologiske landbrug. Økologiske høner, køer, svin og andre husdyr har plads at bevæge sig på, får økologisk grovfoder og har adgang til udearealer, når årstiden og dyrenes alder tillader det.
Den økologiske landmand arbejder for at forebygge sygdomme frem for at behandle dem. Det handler om at øge dyrenes sundhed og robusthed ved at lade dem leve så naturligt som muligt uden at stresse dem.
Ved at vælge økologisk kød, æg og mejeriprodukter når du handler, kan du være sikker på, at dyrene har været ude under åben himmel. De økologiske dyr får masser af grovfoder, som er godt for deres sundhed og trivsel.
Økologiske køer
Når du køber økologisk mælk er det din garanti for, at du drikker mælk fra køer, der kommer på græs i sommerhalvåret. Alle øko-køer er på græs fra april til november, hvor de får masser af motion og frisk luft.
Til sammenligning kommer 16% af ikke-økologiske køer på græs, mens de resterende 84% går inde i stalden året rundt.
Kilde: Fødevarestyrelsen og SEGES.

Økologiske grise
En økologisk so skal bo i en hytte på en mark, når den føder sine unger. På marken kan dyrene rode i jorden og bade i mudder på naturlig grisemanér. Grisene dier hos moren, til de er mindst syv uger gamle. Det er med til at give dem et robust immunforsvar, som beskytter dem mod sygdomme. Efter de syv uger kommer grisene typisk ind i en stald, men de har stadig adgang til udendørsarealer.
De fleste ikke-økologiske grise lever i en stald hele livet og bliver taget fra deres mor, når de er tre-fire uger gamle. Antibiotikaforbruget er mere end 10 gange højere hos ikke-økologiske grise end hos økologiske.
Kilder: Fødevarestyrelsen, Friland, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Økologiske høner
Når du køber økologiske æg, kan du være sikker på, at hønerne har haft god plads og adgang til det fri, hvor de kan skrabe i jorden og tage støvbade. Økologiske høner har mindst 4 m2 udeareal pr. høne. Det samme gælder for de fritgående, der også er heldige at komme ud under åben himmel.
Du kan være sikker på, at blommens farve er naturlig i de økologiske æg. I produktionen er det nemlig forbudt at putte syntetiske farvestoffer i det økologiske foder. Blommens farve kan variere hen over året og afhænger af foderet.
Kilde: Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Vejledning om økologisk jordbrugsproduktion. Landbrug & Fødevarer.

Økologisk kvæg
Alt økologisk kvæg kommer på græs i sommerhalvåret, hvor dyrene får masser af motion og frisk luft.
Vidste du, at når du vælger økologisk oksekød, så gør du også noget godt for stæren? Stæren er en del af den danske natur, men den er i tilbagegang, blandt andet fordi færre køer kommer på græs i sommerhalvåret. Stæren er nemlig helt afhængig af de enge og marker, hvor køerne græsser. Der er vegetationen så lav, at fuglene let kan finde deres føde - blandt andet i kokasserne på marken.
Ved at vælge økologisk oksekød, som kommer fra kvæg, der med garanti har græsset ude i sommerhalvåret og lagt kokasser på marken, hjælper du stærene med føde.
Det kan du læse mere om i denne artikel på økonu.dk (oktober 2021).
Kilde: Forskning fra DOF og Aarhus Universitet

Økologiske kyllinger
Økologiske slagtekyllinger skal være af en langsomt voksende race, så kyllingens krop udvikler sig harmonisk. Ligesom hønsene har de godt med plads, siddepinde i stalden og kan komme ud og rode og skrabe i jorden.
En økologisk kylling har en anden tekstur i kødet, fordi den har fået mere motion og har en anden muskelsætning end en konventionel avlet kylling. Derfor skal den også steges lidt længere ved lavere temperatur i ovnen.
Afhængig af race lever en økologisk kylling typisk mellem 63 og 81 dage, mens konventionelle kyllinger bliver slagtet, når de er ca. 40 dage gamle.
