Bi-venlige blomster

Humlebi Til Web

Vi har brug for bierne til at bestøve vores frugter og grøntsager. Men bierne er truede, bl.a. af sprøjtegifte og mangel på mad.

Noget af det bedste, vi kan gøre for de vilde bier, er at sørge for masser af mad til dem fra de vågner i det tidlige forår, og til de går i hi ud på efteråret.

Honningbier, vilde bier, sommerfugle og svirrefluer er alle bestøvere, hvilket vil sige, at de flyver fra blomst til blomst og henter nektar og pollen, som de lever af. Hver plante kan altså give mad til flere forskellige slags bestøvere.

Du kan give bierne en hjælpende hånd ved at så nedenstående blomsterfrø i din have eller altankasse.

Du kan også fremme en ren og rigere natur med mere mad til bierne ved at vælge økologiske fødevarer.

Almindelig hør

Lat. Linum usitatissimum

Almindelig hør forsyner en stor del af bestøverne med nektar. Både honningbier, vilde bier samt svirrefluer bruger denne art som fødekilde.

Blomstringsperiode: Juni-august

Alm. Hør Pixabay

Bibernelle

Lat. Sanguisorba minor.

Bibernelle er en ca. 60 cm høj urt med nogle smukke og særprægede blomster, der giver føde til bestøvere. Den blomstrer fra maj til august.

Bibernelle Pixabay

Boghvede

Lat. Fagopyrum esculentum.

Boghvede giver føde til honningbier, vilde bier og svirrefluer, og er derfor en god plante for de trængte bestøvere.

Blomstringsperiode: Juli-august

Boghvede Pixabay

Blodkløver

Lat. Trifolium incarnatum.

Blodkløver er ligesom de andre kløverarter en god kilde til nektar. Honningbier, vilde bier samt sommerfugle er alle bestøvere, som besøger planten.

Blomstringsperiode: Juni-august

Blodkløver JUR

Cikorie

Lat. Cichorium intybus.

Denne plante med sine let genkendelige lyseblå blomster, er en god kilde til nektar for honningbier, vilde bier samt svirrefluer. Cikorie er en flerårig urt som kommer igen år efter år, den er derfor nem at holde.

Blomstringsperiode: Juli-september

Cikorie JUR (2)

Esparsette

Lat. Onobrychis viciifolia.

Denne lyserøde blomst er en plante med blomster i klaser. Både honningbier og vilde bier er glade for at besøge plantens spisekammer med et stort indhold af nektar.

Flerårig urt.

Blomstringsperiode: Juni-august

Esparsette Pixabay

Hjulkrone

Lat. Borago officinalis

Fin og opret urt med himmelblå, stjerneformede blomster.

Hjulkrone blomstrer fra juni til august og er god for både vilde bier, honningbier, sommerfugle og svirrefluer.

Hjulkrone JUR (3)

Honningurt

Lat. Phacelia tanacetifolia

Honningurt bliver tit beskrevet som den perfekte plante til bestøverne. Planten tilgodeser både vilde bier, honningbier, sommerfugle og svirrefluer, og har et tårnhøjt nektarindhold. Den har en meget lang blomstringstid til langt ind i efteråret.

Blomstringsperiode: Juli-oktober

Honningurt Pixabay

Humlesneglebælg

Lat. Medicago lupulina

Humlesneglebælg er en lav urt med små gule blomster. På trods af de små blomster, er den dog en vigtig nektarkilde for honningbier og vilde bier, og har en lang blomstringstid. Planten kan både være etårig og toårig.

Blomstringsperiode: Maj-september

Humlesneglebælg

Hvidkløver

Lat. Trifolium repens

Hvidkløver er en afgrøde, man oftest ser i landbruget, enten på marker med græssende kvæg, eller lavet til foder til senere brug. Blomsten er dog også vigtig for bestøverne. Hvidkløver er god til både honningbier og de vilde bier. Flerårig urt.

Blomstringsperiode: Juni-september

Hvidkløver JUR

Morgenfrue

Lat. Calendula officinalis

Morgenfruen er en art med en bredspektret bestøvningsgruppe. Både honningbier, vilde bier, sommerfugle samt svirrefluer kan nemlig bruge blomsten. En anden fordel ved planten er at den blomstrer helt ind i september hvor andre planter er afblomstret. Morgenfruen er enårig.

Blomstringsperiode: Juli-september

Morgenfrue JUR (3)

Solsikke

Lat. Helianthus annuus

Solsikken er en høj plante med en stor gul blomst, der om sommeren give føde til bestøvere og i efteråret og vinteren til bl.a. fugle. Solsikken blomstrer fra august til oktober.

Solsikke Pixabay

Stenkløver

Lat. Melilotus officinalis

Stenkløver er en blomst, der med sine store klaser af gule blomster, er proppet med nektar. Dette er til stor glæde for honningbien og de vilde bier.

Blomstringsperiode: Juli-august

Stenkløver Pixabay
Luk (Esc)